O αγωγός φυσικού αερίου Μαυρομάτι-Μαντούδι

Πριν λίγο καιρό  οι αγρότες του δήμου διαμαρτυρήθηκαν  δικαιολογημένα για την δημιουργία του  αγωγού φυσικού αερίου  Μαυρομάτη-Μαντούδι που εν αγνοία τους θα περνούσε μέσα  από τα κτήματα τους.  Οι διαμαρτυρίες τους πήγαν στο δημοτικό συμβούλιο κατά την διάρκεια της συζήτησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του αγωγού. Η Δημοτική Αρχή  μη πειστικά δήλωσε ανήξερη  για την διέλευση του αγωγού και τη χάραξη ΔΕΣΦΑ  (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) .  Η ΜΠΕ απορρίφτηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο,  πρότεινε εναλλακτική χάραξη. Αρνητική ήταν και η γνωμοδότηση του δημοτικού Συμβουλίου Λοκρών για τον ίδιου αγωγό γιατί δεν υπήρχε προσδιορισμός των ωφελειών που θα αποκομίσει η τοπική κοινωνία. Ένα  πρωτεύον ερώτημα που όλως περιέργως έλειπε από τις συζητήσεις του δημοτικού συμβουλίου Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.  Υπήρχε και σχετική παραπληροφόρηση ότι ο αγωγός θα φέρει φυσικό αέριο στα νοικοκυριά του δήμου.  Σε αντίθεση με άλλους αγωγούς  που έχει σχεδιάσει ο ΔΕΣΦΑ (π.χ. στην περίπτωση την δική μας δεν έχει προβλεφθεί τροφοδότηση με φυσικό αέριο  αστικών περιοχών  και την  κατασκευή των κατάλληλων αναμονών.  Για παράδειγμα ο αγωγός   Αγ. Θεόδωροι -Μεγαλόπολη  έχει σχεδιάσει  την πιθανή σύνδεση με αέριο για την Κόρινθο,  το  Άργος   το Ναύπλιο και την  Τρίπολη και τις σχετικές αναμονές. Δυστυχώς οι τριτοκοσμικές αντιλήψεις  ανάπτυξης και περί ρύπων και ανεργίας  η ελλιπής κατάρτιση και ευνουχισμός των δημοτικών υπηρεσιών από μια  δεσποτική ηγεσία,  η έλλειψη διάλογου με την κοινωνία  και η διαφθορά στο δημόσιο βίο δεν βοηθούν  ακόμη και σε στοιχειώδη αξιολόγηση του έργου του αγωγού και τα οφέλη που θα προσκομίσει η περιοχή. Ν Σε μια προσπάθεια  να βοηθήσει στην ορθολογικοποιήση  τόσο καίριων αποφάσεων ενδεχόμενη  εκκίνηση ενός κοινωνικού διάλογο  ο Kireas.org συνέλεξε στοιχεία από Αμερικάνικες και Ευρωπαϊκές έρευνες αλλά και την Ελληνική εμπειρία   που τις παραθέτει για κριτική μελέτη και ενημέρωση.
Σκοπός του Αγωγού

Σύμφωνα με τον  ΔΕΣΦΑ: "Ο σκοπός του έργου σύνδεσης και τροφοδότησης με Φ.Α. των μελλοντικών μονάδων της ΗΡΩΝ V AE στο Μαντούδι Εύβοιας, (προϋπολογισμού 78.000.000 Ευρώ) είναι να τροφοδοτήσει μετά την ολοκλήρωσή του:
- δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αεριο-στροβιλικού συνδυασμένου κύκλου, συνολικής ονομαστικής ισχύος 1160 ΜW , που πρόκειται να κατασκευαστούν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας ΗΡΩΝ V Α.Ε. στην θέση Φούρνοι του Δ.Δ. Μαντουδίου Ευβοίας και
- μία θερμική μονάδα ονομαστικής ισχύος 440 ΜW και μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, συνολικής ονομαστικής ισχύος 360 ΜWΗ  

 
Προβολή Χάρτης Αγωγου Φυσικού Αερίου σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Περιγραφή του  έργου


Η επένδυση του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνει τα εξής:

Εγκατάσταση αγωγού Υψηλής πίεσης (80 bar*), διαμέτρου 20΄΄ (50 εκατ.) και μήκους 72 περίπου χιλιομέτρων από το Μαυρομάτι Βοιωτίας έως το Μαντούδι Ευβοίας (συμπεριλαμβάνεται και κλάδος 1 χλμ. προς ΛΑΡΚΟ). Από το παραπάνω μήκος τα 62 περ. χλμ. ακολουθούν χερσαία δια-δρομή και τα 10 περ. χλμ. υποθαλάσσια.  (*80 bar =79 ατμοσφαιρικές πιέσεις ή 30 φορές η πίεση στα λάστιχα ενός αυτοκινήτου)

Εγκατάσταση δύο (2) σταθμών ξεστροπαγίδων στο L/V-SCR Βάγια (Launcher) και στο L/V-SCR Μαντούδι (Receiver).

Εγκατάσταση δυο (2) Μετρητικών Σταθμών , στον χώρο της ΗΡΩΝ V στο Μαντούδι και δύο (2) Μετρητικών Σταθμών , στον χώρο της ΛΑΡΚΟ στην Λάρυμνα, από τους οποίους ο ένας είναι πιθανόν να είναι και ρυθμιστικός.

Έργα που βρίσκονταν σε διαγωνιστική διαδικασία ή σε φάση μελετών ωρίμανσης :

Εγκατάσταση τριών (3) Βαλβιδοστασίων , στις θέσεις Λάρυμνα , Γαλατάκι, και Μαντούδι Σε όλο το μήκος του χερσαίου αγωγού έχει θεωρηθεί ότι θα τοποθετηθεί αγωγός ΗDPE Φ40 και θα εγκατασταθεί  core οπτική ίνα. Η επέκταση του υπάρχοντος συστήματος τηλεπικοινωνιών (PDH), έτσι ώστε να καλυφθούν οι νέοι σταθμοί θα ληφθεί υπόψη καθώς επίσης και η επέκταση του συστήματος SCADA .
Σε ότι αφορά στη γεφύρωση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο ακτών του υποθαλασσίου τμή-ματος θα εγκατασταθεί διπλή ασύρμα τη ζεύξη σε συνδυασμό με σταθερή τηλεφωνική γραμ-μή (back up).
Έως σήμερα έχει οριστικοποιηθεί η διαδρομή του αγωγού στην χαρτογραφική κλίμακα 1:50.000.
Η Προκαταρκτική Χωροθέτηση των Υπέργειων Εγκαταστάσεων καθώς και η προκαταρκτική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ολοκληρώθηκαν.

Τον Απρίλιο 2012 υπεβλήθη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Με την υποβολή της ολοκληρώθηκε από το ΔΕΣΦΑ η παροχή υπηρεσιών που προβλέπονταν από το σχετικό Ιδιωτικό Συμφωνητικό".


Τι γίνεται σε άλλους δήμους;

Στην χάραξη του αγωγού  Στεφάνη- Αλιβέρι παρά την αρνητική γνωμοδότηση  τόσο του δήμου όσο και της νομαρχίας  και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας  ο ΔΕΣΦΑ ξεκίνησε να κατασκευάζει τον αγωγό με την αρχική του  χάραξη. Χρειαστηκαν  συγκρούσεις των κάτοικων με δυο διμοιρίες των ΜΑΤ  το 2011 και η προσφορά αντισταθμιστικών οφελών στο δήμο  (διαπλάτυνση  και ασφαλτόστρωση ενός δημοτικού δρόμου) ο ΔΕΣΦΑ  αποδέχθηκε μια εναλλακτική χάραξη. Για τον ίδιο αγωγό ο δήμαρχος Ωρωπού είχε εξασφαλίσει αντισταθμιστικά οφέλη αξίας 560.00.

Στον Πλαταμώνα ο ΔΕΣΦΑ δεν έλαβε  υπόψη τις προτάσεις του Δήμου και των κατοίκους και επέμειναν  στη  αρχική χάραξη. Οι κάτοικοι απείλησαν με  ομαδικές αγωγές για απομείωση αξίας των οικοπέδων τους καθώς και για την απώλεια του δικαιώματος δόμησης. Τελικά ο δήμος αποδέχτηκε την χάραξη με αντισταθμιστικά οφέλη την αναβάθμιση του γηπέδου Πλαταμώνα και  την προμήθεια νος απορριμματοφόρου από τον ΔΕΣΦΑ. Οι κάτοικοι του Πλαταμώνα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ και σε τελευταία  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου 22/4/13 κάτοικοι του Πλαταμώνα ξέσπασαν σε διαμαρτυρίες κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι ενδιαφέρθηκε για τα συμφέροντα της εταιρείας κι όχι των δημοτών!

Για την διέλευση του αγωγού Αγ. Θεόδωροι –Μεγαλόπολη από την περιοχή Εξαμιλίων, Κορίνθου, το Περιφερειακό συμβούλιο αποφάσισε χωρίς να λάβουν υπόψη τον δήμο την χάραξη του αγωγού. Σύμφωνα με του κατοίκους  Εξαμιλίων  η χάραξη έχει « έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις επειδή οδηγεί σε καταστροφή των περιουσίων τους και κάθε μελλοντικής δυνατότητας ανάπτυξης του χωριού». Το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων  στις 16/1/13 διαμαρτυρήθηκε  για τον αγωγό που περνά μέσα από τον οικιστικό ιστό Εξαμιλίων κατατέμνοντας και καταστρέφοντας αγροτικές και παραγωγικές ιδιοκτησίες και απείλησε ότι θα   κινηθεί δικαστικά αν δεν αλλάξει η χάραξη.

       Διαμαρτυρίες αγροτών Κορινθίας στις 26/3/13 για τις αποζημιώσεις λόγω κατασκευής φυσικού αγωγού

       Διαμαρτυρίες Αγροτών Μαμψού Κορινθίας 20/2/13


Νομικό πλαίσιο κατασκευής αγωγού

Η διαχείριση και δημιουργία αγωγών φυσικού αερίου καθορίζεται από  νόμο 4001/2011 (άρθρο 69) και  τοτου Κώδικα Διαχείρισης του  Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου(άρθρα 92 και 95α). Η όδευση του αγωγού και οι τεχνικές προδιαγραφές καθορίζοται από  την Υπουργική Απόφαση  Αριθμ. Δ3/Α/οικ. 4303 ΠΕ 26510 ΦΕΚ 603 Β/05.03.2012

Όλες οι νέες συνδέσεις Φ.Α. με προϋπολογισμό μεγαλύτερο από 50 εκατ . €, δύναται να υλοποιηθούν από το Διαχειριστή , εφόσον έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ , το οποίο έχει εγκριθεί από τον Υπουργό Ανάπτυξης με τη σύμφωνη γνώμη της ΡΑΕ.

Ο ΔΕΣΦΑ διατηρεί το δικαίωμα απόρριψης του αιτήματος για δημιουργία αγωγού, εφ ’ όσον :

Α ) Παρεμποδίζεται η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που του έχει ανατεθεί από τον νόμο 3428/2005  

Β ) Δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα σχετικά με συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου που υπεγράφησαν πριν από τη θέση σε ισχύ του νόμου 3428/2005 και σχετίζονται με όρους πληρωμής ανεξαρτήτως παραλαβής .

Γ ) Η διαθέσιμη προς δέσμευση Μεταφορική Ικανότητα Παράδοσης στο ( α ) Σημείο ( Εισόδου που δήλωσε ο Χρήστης (π.χ. ΤΕΡΝΑ) :  α ) δεν επαρκεί και κρίνει ότι δεν είναι σκόπιμο τεχνικοοικονομικά να αναβαθμιστεί ή / και   β ) δεν αποδεικνύεται επαρκώς ο τρόπος με τον οποίο ο Χρήστης ή Τρίτος θα μεταφέρει το Φυσικό Αέριο ανάντη ή / και κατάντη του ΕΣΦΑ .

Εφ ’ όσον ο ΔΕΣΦΑ κρίνει ότι είναι τεχνικοοικονομικά εφικτό το αίτημα του  Χρήστηγια επένδυση που θα δημιουργήσει νέο Σημείο Εξόδου , υποβάλλει αίτημα στον Υπουργό Ανάπτυξης με κοινοποίηση στη ΡΑΕ , για ένταξη του έργου στο επόμενο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του

Μετά την έγκριση του Υπουργού Ανάπτυξης με τη σύμφωνη γνώμη της ΡΑΕ , εντάσσεται η επένδυση στο επόμενο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ , οπότε ο ΔΕΣΦΑ και ο Χρήστης (π.χ. ΤΕΡΝΑ)  έχουν τη δυνατότητα υπογραφής Σύμβασης Προκαταρκτικής Δέσμευσης Μεταφορικής Ικανότητας .

 Η Σύμβαση Προκαταρκτικής Δέσμευσης Μεταφορικής Ικανότητας ή Συμφωνία Σύνδεσης  με σχετικές εγγυήσεις και ποινικές ρήτρες που διασφαλίζουν την απόσβεση της επένδυσης σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα που προβλέπει ο κώδικας διαχείρισης.  Το συγκεκριμένο έργο δεν έχει πάρει ακόμη την έγκριση του Υπουργού Ανάπτυξης και δεν έχει ενταχθεί στο 10ετες  Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ 2013-2022, κατι που δεν θα αργήσει να γίνει. Το 10ετες Πρόγραμμα Ανάπτυξης είναι κυλιόμενο  και ανανεώνεται   κάθε  2 χρόνια  με έγκριση του Υπουργού και γνωμοδότηση της ΡΑΕ.

Οριοθέτηση ποταμών

Το Συμβούλιο της Επικρατείας – και ιδίως η Ολομέλεια του – έχει κρίνει επανειλημμένως ότι "πριν από την εκτέλεση τεχνικών έργων κοντά σε ρέμα απαιτείται ο καθορισμός της οριογραμμής του σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου 3010/2002. ο καθαρισμός των οριογραμμών του ρέματος αποτελεί προϋπόθεση για την έκδοση των πράξεων χωροθετήσεως και εγκρίσεως των περιβαλλοντικών όρων". Τα σημεία που θα περάσει ο αγωγός τουε ποταμούς Κηρέα και Νηλέα δεν έχουν οριοθετηθεί.

Κριτήρια Χάραξης Αγωγού

 

Ο ΔΕΣΦΑ επιλέγει την  χάραξη των αγωγών  Υψηλής Πίεσης με κριτήρια την ασφάλεια του πληθυσμού (μακριά από οικισμούς), την προστασία των οικοσυστημάτων (εκτός Νατουρα) και την ομαλότητα του εδάφους. Αυτό διαφάνηκε και στην συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο οπου οι εκπρόσωποι  του ΔΕΣΦΑ ήταν διστακτική να δεχτούν  άλλη χάραξη, πιθανώς γιατί θα ανεβάσει τα κόστη κατασκευής.

  Η  Υπουργική Απόφαση  Αριθμ. Δ3/Α/οικ. 4303 ΠΕ 26510 ΦΕΚ 603 Β/05.03.2012  (Τεχνικός Κανονισμός «Συστήματα μεταφοράς Φυσικού Αερίου με Μέγιστη Πίεση Λειτουργίας άνω των 16 bar) καθορίζει τις προδιαγραφές για την όδευση, κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού Στο αρθρο 7  της απόφασης περιγράφονται  οι βασικές αρχές για την επιλογή της όδευσης:  «Η ασφάλεια, οι τεχνικοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που επηρεάζουν την όδευση του Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Για την επιλογή της όδευσης πρέπει να διεξαχθεί μια αναγνωριστική έρευνα − μελέτη του εδάφους και ιδιαιτέρως πρέπει να εξεταστούν οι γεωλογικοί, τοπογραφικοί και υδρογεωλογικοί παράγοντες, οι αστικές εγκαταστάσεις, τα προγράμματα των Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων, η παρουσία ενδεχομένων προστατευόμενων περιοχών (όπως στρατιωτικές περιοχές, αρχαιολογικοί χώροι, εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρισμού, περιοχές περιβαλλοντικά προστατευόμενες, κ.λπ.) και οι δεσμεύσεις που τις επιβαρύνουν, η παρουσία υποδομών μεταφοράς (π.χ. δρόμοι, σιδηροδρομικές και ηλεκτρικές γραμμές), καθώς επίσης η παρουσία υδάτινων διαδρομών και οι περιοχές προς εξυγίανση. Η μελέτη αυτή θα υποβάλλεται με γραπτή τεχνική έκθεση στην Αδειοδοτούσα Υπηρεσία για χορήγηση σχετικής άδειας.

Επίσης μετά την οριστική επιλογή της όδευσης θα εκπονείται γεωτεχνική − γεωδυναμική μελέτη του εδάφους για την οριστικοποίηση της χάραξης. Ανάλογες προληπτικές έρευνες−μελέτες πρέπει να πραγματοποιηθούν για τον καθορισμό του καταλληλότερου χώρου για την κατασκευή των σταθμών συμπίεσης. Πέραν της ως ανωτέρω μελέτης της παραγράφου πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι περιορισμοί λόγω της σεισμικής επικινδυνότητας του εδάφους, της αστάθειας αυτού και της τυχόν ύπαρξης σεισμικών ρηγμάτων και να εκπονείται σχετική μελέτη εκτίμησης της σεισμικής επάρκειας των Συστημάτων αγωγών φυσικού αερίου με στόχο τη διασφάλιση της  δομικής ακεραιότητας και της απρόσκοπτης λειτουργίας για το επίπεδο του σεισμού που λήφθηκε υπόψη στο σχεδιασμό. Στις περιπτώσεις όπου ο αγωγός του Συστήματος Μεταφοράς διέρχεται από σεισμικό ρήγμα κατά το σχεδιασμό του χαλύβδινου αγωγού θα λαμβάνονται υπόψη οι αρχές της μηχανικής για τον περιορισμό της βλάβης του αγωγού στην περίπτωση ολίσθησης του ρήγματος. Θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ευρωπαϊκού Προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ 1998−4 «Ευρωκώδικας 8 −Αντισεισμικός σχεδιασμός των κατασκευών – − Μέρος 4: Σιλό, δεξαμενές και αγωγοί», στο οποίο συνιστάται να επιδιώκεται κατάλληλη κατεύθυνση της όδευσης του αγωγού σε σχέση με τη θέση του ρήγματος προς αποφυγήν φαινόμενων λυγισμού του τοιχώματος του αγωγού


Η χάραξη του αγωγού λαμβάνει υπόψη της και παίρνει τα κατάλληλα μέτρα για την σεισμική επικινδυνότητα και ρήγματα

Η κατασκευή του αγωγού πρέπει από το νόμο να πάρει μέτρα (χαλυβδινοί σωλήνες κλπ.) για τα σειγσμικά ρήγματα που διασχίζει. Κύρια νεοτεκτονικά ρήγματα στην Βόρεια Εύβοια και την Λοκρίδα.  AKFZ: Ρηξιγεννής ζωνη Ακίτσα-Καμμένα Βούρλα, AFZ: Ρ.Ζ.Αταλάντης,  DFZ: Ρ.Ζ. Δίρφυος , HFZ: Ρ.Ζ. Υαμπόλεως, KAFZ: Ρ.Ζ. Καλλίδρομου, KFZ: Ρ.Ζ. Καντηλιου, NDPR: Κατάπτωση Νηλέα , Αστερίσκοι: Νεογενή και Τεταρτογενή ηφαιστειακά κέντρα, 1: (πλάγια ) κανονικά ρήγματα, 2: πιθανές ζώνες ρηγμάτων, 3: προφανή ανάστροφα ρήγματα (περιστροφή κανονικού ρήγματος).  

Πηγές:Transverse fault zones of subtle geomorphic signature in northern Evia island (central Greece extensional province): An introduction to the Quaternary Nileas graben Nikolaos Palyvos, , , Ioannis Bantekas, Haralambos Kranis, Geomorphology Volume 76, Issues 3–4, 30 June 2006, Pages 363–374

ΤΟ ΕΝΕΡΓΟ ΡΗΓΜΑ ΤΗΣ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ – ΕΠΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΕ ΝΕΑ ΓΕΩΛΟΓΙΚΑ ∆Ε∆ΟΜΕΝΑ Παυλίδης, Βαλκανιώτης, Γκανάς, ∆ελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας τομ. XXXVI, 2004Πρακτικά 10ου ∆ιεθνούς Συνεδρίου Θεσ/νίκη Απρίλιος 2004Προδιαγραφές κατασκευής αγωγού

 Η Υπουργική Απόφαση  Αριθμ. Δ3/Α/οικ. 4303 ΠΕ 26510 ΦΕΚ 603 Β/05.03.2012 προβλέπει:

Βάθος: ένα (1) μέτρο  από την άνω παρειά του σωλήνα.

Ζώνη διέλευσης αγωγού:  οκτώ (8) μέτρα πλάτος, τέσσερα (4) μέτρα εκατέρωθεν του αγωγου, εντός της οποίας καμιά δραστηριότητα και κανένα εμπόδιο δε θα θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα του .

Ζώνης εργασίας: Ηη κατασκευή του Έργου διεξάγεται πάνω σε συγκεκριμένη ζώνη εργασίας 26 μέτρων, μέσα στην οποία πασσαλώνεται ο γεωμετρικός άξονας, διανοίγεται η τάφρος υποδοχής, εκτελούνται οι συγκολλήσεις των αγωγών, οι επιχώσεις, ο καταβιβασμός και οι επιθεωρήσεις των προς εγκατάσταση τμημάτων της σωληνογραμμής. Ειδικότερα για δασικές εκτάσεις και πολυετείς καλλιέργειες η ζώνη εργασίας μειώνεται στα 16 μέτρα. Η διάνοιξη της ζώνης εργασίας υλοποιείται με διενέργεια σύστασης δουλείας κατά μήκος της Χάραξης με δεδομένο το πλάτος της ζώνης εργασίας, βάσει κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων.

Κτήρια: Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αγωγού και των κτιρίων τουλάχιστον είκοσι μέτρα (20m).

Οικισμοί: Ο αγωγός  κατασκευάζεται απόσταση 200 μέτρα από το πλησιέστερο κτίριο (κατοικία)  οικισμών με πάνω από 10 καταλύματα)

Καταστήματα/ ζώνη ασφαλείας: Να μην  υφίστανται, κτίρια εξυπηρέτησης του κοινού, στην κρίσιμη επηρεαζόμενη ζώνη (σύμφωνα με το σενάριο αναφοράς της μελέτης ασφάλειας – εκτίμηση κινδύνου του Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου) η πιθανότητα αστοχίας να μην είναι μεγαλύτερη από 10−6. ( συνήθως είναι πάνω από 200 μέτρα)

 

 


 

Η κρίσιμη επηρεαζόμενη ζώνη (πλατους 200 μέτρα) στην οποια δεν επιτρέπονται  κτίρια εξυπηρέτησης του κοινού σην θέση Παλιουργιάς Μαντουδίου περιλαμβάνει το μοναδικί σπουπερμαρκετ τηε περιοχής, βενζιναδικό κλπ.  Μελέτες από ατυχήματα με αγωγούς στις ΗΠΑ δείχνουν ότι σε περίπτωση ατυχήματος  οι συνέπειες (ζώνη έκρηξης) επεκτείνονται σε μεγαλύτες απο 200 μέτρα αποστάσεις 

Η πυρινή μάζα από την έκρηξη του αγωγού φυσικού αερίου στο Appomattox  Βιρτζινια, ΗΠΑ κατέκαψε μια ακτίνα 350 μέτρων, ισοπέδωσε 2 σπίτια, και 100 σπίτια έπαθαν ζημιές. Διάβρωση πρόκάλεσε την ρήξη του αγωγού


Επιπτώσεις στο Περιβάλλον

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατασκευής και λειτουργίας ενός αγωγού ποικίλλουν σε διάρκεια και σημασία.  Η  διάρκεια των επιπτώσεων: βραχυπρόθεσμη, μακροπρόθεσμη και μόνιμη.  Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις εμφανίζονται γενικά κατά τη διάρκεια της κατασκευής με  επιστροφή των  θιγόμενων φυσικών πόρων την  αρχική τους κατάσταση  εντός 3 ετών μετά την κατασκευή του αγωγού. Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις χρειάζονται  από κατ 'εκτίμηση 3 έως 50 χρόνια για να επιστρέψουν στις συνθήκες πριν την κατασκευή του αγωγού. Τόσο οι βραχυπρόθεσμες όσο και  οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θεωρούνται προσωρινές επιπτώσεις. Μόνιμές επιπτώσεις θα προκύψουν ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων που τροποποιήσουν τους φυσικούς πόρους στο βαθμό που δεν θα επιστρέψουν την κατάσταση πριν την κατασκευή του αγωγού  μέσα σε 50 χρόνια, όπως είναι η αποψίλωση μακρόβιων δασών .

Στην  πλειοψηφία της διαδρομής του αγωγού, η κατασκευή θα έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή διαταραχή το φυσικό ανάγλυφο που οφείλεται στις  ισοπεδώσεις και  εκσκαφές.  Πιθανόν να χρησιμοποιηθούν εκρηκτικά σε σκληρά, βραχώδη εδάφη  κατά τη διάρκεια  δραστηριοτήτων ισοπέδωσης.

Ανατινάξεις/εκρηκτικά

Οι ανατινάξεις μπορεί να βλάψουν ενδεχομένως πηγάδια/γεωτρήσεις, πηγές ,  ασταθείς πλαγιές, υπόγεια δίκτυα ύδρευσης/αποχέτευσης, και γύρω υποδομές.

Γεωλογικοί Κίνδυνοι

Πιθανοί γεωλογικοί κίνδυνοι στην περιοχή  διέλευσης του αγωγού μπορεί να περιλαμβάνουν σεισμικότητα (σεισμοί και ρήγματα), κατολισθήσεις, καθιζήσεις, και πλημμύρες .

Στην παραπανω παραγραφο αναλυθηκε η  σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής  και τα  ρήγμα τα που θα διασχίσει αγωγός (π.χ., Αταλάντης,) 'οπως και η νομοθετική ρυθμιση για αυτες τις περιοχές.  Ο αγωγός θα πρέπει να  σχεδιαστεί και κατασκευαστεί κατά τρόπο ώστε να παρέχει  επαρκή προστασία από τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν μετακινήσεις  του αγωγού ή αλλαγές στο φορτίο του. Παραδειγματα είναι οι αποσαρθρώσεις από ισχυρές βροχοπτώσεις,   σεισμούς,  αλλαγές στις συνθήκες των υπόγειων υδάτων, / ή διαταραχή στην κλίση  από την κατασκευαστική δραστηριότητα.   Οι κατολισθήσεις αποτελούν ένα  εν δυνάμει κίνδυνο στο αγωγό ΦΑ  κατά μήκος του διαδρόμου διέλευσης που θα διασχίζει περιοχές  πλαγιών και  κυματοειδή εδάφη. Παράγοντες που θα αυξήσουν τις πιθανότητες για  κατολισθήσεις  κατά μήκος των πλαγιών και του κυματοειδούς  εδάφους περιλαμβάνουν εκσκαφές κατά μήκος των πλαγιών, το βάρος του εξοπλισμού κατασκευής του αγωγού, και ασυνήθιστα υψηλές βροχόπτωσρί   ή  και ο κορεσμός των επιφανειακών υλικών του εδάφους από τα νερά των  χιονιών που λιώνουν

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του αγωγού είναι σε περιοχές με χαμηλή συχνότητα εμφάνισης αποσαθρώσεων και  κατολισθήσεων.  

Δραστηριότητες κατασκευής του αγωγού, όπως η αποψιλωση, η ισοπέδωση εδάφους, εκσκαφή ταφρου, επιχωματώσεις, βαριά κυκλοφορία μηχανημάτων,  μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικές επιπτώσεις για το έδαφος κατά μήκος της διαδρομής κατασκευής  του δικτύου , στουςπροσωρινούς χώρους εργασίας, καθώς και στις νέες  οδους πρόσβασης.  Ο καθαρισμός  και απογύμνωση  της βλάστησης θα   εκθέσει  το έδαφος στις επιδράσεις του ανέμου, του ήλιου, και των βροχοπτώσεων, οι οποίες μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τη διάβρωση  εδάφους και τη μεταφορά  ιζήματος σε ευαίσθητες περιοχές, όπως οι υγρότοποι ή τα ποτάμια/ρέματα. Η ισοπέδωση του εδάφους  και η κυκλοφορία των μηχανημάτων  μπορούν να  συμπυκωωσουν το έδαφος,  να μειώσουν το πορώδες  και τα ποσοστά διαπερατότητα νερου στο εδαφος,  τα  οποία   μπορουν  να οδηγήσουν σε αυξημένη πιθανότητα  επιφανειακής απορροής πλεοναζόντων υδάτων. Επιπλέον, η ισοπέδωση του εδάφους  μπορεί  να έχει ως αποτέλεσμα την ανάμιξη του γόνιμου φυτικού επιφανειακού χώματος  με  τα μπάζα της εκσκαφής , πράγμα που  μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια μείωση της παραγωγικότητας της γεωργίας και  μπορεί να εισαγάγει βράχους στην γόνιμη φυτική επιφάνεια του εδάφους. Οι εκσκαφές τάφρων υποδοχής και οι επιχωματώσεις  της ταφρου μπορουν επίσης να οδηγήσουν στην ανάμιξη του επιφανειακού γόνιμου φυτικου εδάφους με τα μπάζα  διάνοιξης της ταφρου  Οι  σπασμένες πέτρες που ανασύρονται από τις εκσκαφές  βραχωδών εδαφών   καθώς και  το χαλίκι  που θα έρθουν στην επιφάνεια  του εδάφους,  μπορούν να οδηγήσουν  σε  μείωση της γεωργικής παραγωγικότητας και  πιθανές μελλοντικές ζημιές στα αγροτικά μηχανήματα.  Η ρύπανση του εδάφους από διαρροές   των μηχανημάτων εκσκαφής  και / ή διαρροή καυσίμων, λιπαντικών, ψυκτικών  μπορεί να επηρεάσει επίσης την παραγωγικότητα των εδαφών. Η διάβρωση είναι μια φυσική διαδικασία, όπου τα επιφανειακά εδάφη φθείρονται, συνήθως από τον αέρα ή το νερό. Παράγοντες που επηρεάζουν το δυναμικό διάβρωσης του εδάφους περιλαμβάνουν η συσταση  του εδάφους, φυτοκάλυψη, το μήκος και το ποσοστό της κλίσης,  βροχοπτώσεις, και η ένταση του ανέμου. Εδάφη σε απότομες πλαγιές  είναι πιο επιρρεπή  στην διάβρωση γιατί οι απότομες πλαγιές επιταχύνουν η ροή της επιφανειακής απορροής.

Η αποψίλωση , ισοπέδωση εδάφους, και  η  κίνηση  των μηχανημάτων μπορεί  επίσης α επιταχύνει την διαδικασία διάβρωσης. Χωρίς επαρκή προστασία, αυτό  μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια φυτικής γονιμης γης, μειωμένη γονιμότητα του εδάφους και μεταφορά  των ιζημάτων διάβρωσης σε ευαίσθητες περιοχές. Οι κεκλιμένες όχθες ρεματιών, υδάτινων σωμάτων, και σωρών μπαζων  είναι πιο  ευάλωτες στη διάβρωση του νερού. Η διάβρωση σε ιδιαίτερα ευάλωτες περιοχές μπορεί να επιδεινωθεί από την κακή ανα-βλάστηση του εδάφους.

 Μέτρα  μπορούν να παρθούν για τον έλεγχο της διάβρωσης και καθίζησης κατά τη διάρκεια της κατασκευή. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να εγκατασταθούν  και να διατηρηθούν διάφορες συσκευές ελέγχου της διάβρωσης συμπεριλαμβανομένων  προσωρινών διακόπτων κλίσης  στις πλαγιές και προσωρινά εμπόδια ιζημάτων, όπως μπάλες από άχυρο ή φράχτες  στην βάση των πλαγιών  που γειτνιάζουν με ύδατα, υγροτόπους και δρόμους. . Εγκατάσταση των μέτρων αυτών θα βοηθήσει στην πρόληψη ροής  ιζημάτων κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Μετά την κατασκευή, θα  πρέπει να εφαρμοστούν  μέτρα αναβλάστηση (επαναφύτευσης), για να μειωθεί  το δυναμικό για  μακροπρόθεσμη διάβρωση λόγω έλλειψη βλάστησης

Γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας

Ο αγωγός διασχίζει σε απόσταση περίπου 9 χιλιομέτρων τους εύφορους  κάμπους Μετοχίου, Ζ. Πηγής, Κηρίνθου και Μαντουδίου που θεωρούνται εκτάσεις υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας. Επιπτώσεις περιλαμβάνουν την απώλεια των μόνιμων καλλιεργειών κατά την διάρκεια της κατασκευής στο χώρο εργασίας  πλάτους 26 μέτρων και τη διακοπή των γεωργικών εργασιών στην περιοχή των κατασκευών κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Στην ζώνη διέλευσης του αγωγού πλάτους 8 μέτρων που θα κατά-τμήσει αρκετά κτήματα υπάρχουν περιορισμοί στο είδος καλλιεργειών και τις καλλιεργητικές μεθόδους

 

 Κάμποι Μαντουδίου και Κηρίνθου που θα διασχίσει ο αγωγός. Οι ποταμοί Κηρέας και Νηλέας πρεπει να οριοθετηθούν στα σημεία που θα διασχίσει ο αγωγός


 

Οι επιπτώσεις σε Γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας

 Γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας καθορίζεται με την ΚΥΑ 168040 ΦΕΚ 1528 Β / 07.09.2010 . Πιθανές επιπτώσεις στις γεωργικές χρήσεις και γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας από την κατασκευή του αγωγού περιλαμβάνουν διάβρωση του εδάφους, με  επεμβάσεις και  ζημίες στη καλλιεργήσιμη  επιφάνεια του εδάφους (γόνιμο φυτικό έδαφος) και  των κάτω από την επιφάνεια του εδάφους  συστημάτων αποστραγγισμου και συστημάτων άρδευσης, η ανάμιξη του επιφανειακού καλλιεργήσιμου εδάφους με μπάζα των εκσκαφών από  πιθανή απώλεια γόνιμου  φυτικού χώματος, και  συμπύκνωση  του γόνιμου καλλιεργήσιμου εδάφους.   Η συμπύκνωση του εδάφους συμβαίνει όταν συμπιέζονται κοκκοι του εδάφους.

 Η συμπύκνωση του εδάφους τροποποιεί την δομή  του εδάφους και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του πορώδους και της ικανότητας συγκράτησης υγρασίας από το έδαφος,  περιορίζοντας έτσι το  βάθος της ριζοφυΐας. Η συμπύκνωση του εδάφους μειώνει επίσης διαπερατότητα του νερου  και κατά συνέπεια αυξάνει τις απορροές πλεοναζόντων υδάτων  και την πιθανότητα της διάβρωσης από  νερό.  Λεπτόκοκκα εδάφη με κακή αποστράγγιση έχουν τη μεγαλύτερη τάση για συμπύκνωση.  Η κίνηση των μηχανημάτων πάνω από  κορεσμένα η με κακή αποστράγγιση  εδάφη  μπορεί  να διαταράξουν τη δομή τους,  να μειώσει το πορώδες, να αυξήσει το δυναμικό απορροής πλεοναζόντων νερών, και να προκαλέσει αυλακώσεις  γόνιμης φυτικής γης,  και   να  αναμίξει το φυτικό έδαφος με αδρομερή υλικά (πέτρες, χαλίκια από τα μπάζα της εκσκαφής)

Εύφορη καλλιεργήσιμη γη στην επιφάνεια

 Οι επιπτώσεις της συμπύκνωσης  πρέπει να μετριαστούν με  το βαθύ όργωμα. Ως εναλλακτική λύση,  μπορούν να γίνουν  διευθετήσεις  να φυτευτούν και οργωθούν  στο πλαίσιο μιας "χλωρής λίπανσης"  καλλιεργειών,  είδη όπως το τριφύλλι, για να  μειωθεί η  συμπύκνωσης  του εδάφους  και  να βελτιωθεί η δομή του. υμπύκνωσης  πρέπει να μετριαστούν με  το βαθύ όργωμα. Ως εναλλακτική λύση,  μπορούν να γίνουν  διευθετήσεις  να φυτευτούν και οργωθούν  στο πλαίσιο μιας "χλωρής λίπανσης"  καλλιεργειών,  είδη όπως το τριφύλλι, για να  μειωθεί η  συμπύκνωσης  του εδάφους  και  να βελτιωθεί η δομή του.

                                 Επιπτώσεις της συμπύκνωσης του εδάφους

                                 Βάθος συμπύκνωσης εδάφους σε ιντσες και προβλήματα ριζοποίϊας

Οι εργασίες κατασκευής όπως η ισοπέδωση εδάφους, εκσκαφή,  και επίχωση   μπορεί να προκαλέσουν την ανάμιξη των επιπέδων του εδάφους. Η ανάμιξη του επιφανειακού γόνιμου  φυτικού εδάφους με  τα μπάζα της εκσκαφής της τάφρου υποδοχής, ιδιαίτερα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις,  μπορεί να αφήσουν λιγότερο παραγωγικό έδαφος για το ριζικό σύστημα των φυτών, το οποίο μπορεί  να μειώσει τη γονιμότητα του εδάφους και να μειώσει την ικανότητα των διαταραγμένων  περιοχών να  αναβλαστήσουν με επιτυχία.  Η χρήση βαρέων οχημάτων σε συνθήκες υγρασίας εδάφους μπορεί να προκαλέσουν βαθιά συμπύκνωση του εδάφους και ανάμειξη  της φυτικής γης με  τα μπάζα από την εκσκαφή. Μια λύση είναι ο διαχωρισμός της φυτικής γης από τα μπάζα  από την εκσκαφή. Μια λύση είναι ο διαχωρισμός της φυτικής γης από τα μπάζα.

Κατασκευή αγωγού στο κάμπο Αλιβερίου

Υπόγειοι Υδροφορείς

Εντός της περιοχής του έργου περιλαμβάνονται συστήματα που αναφέρονται ως "δεξαμενές πλήρωσης υδροφόρων οριζόντων"  και υδροφόρες  ζώνες κατά μήκος των ρεμάτων και των ποταμών.  Για παράδειγμα το ορεινό τμήμα του Κανδηλιου παρέχει νερό για επαναφόρτιση των υδροφορέων που βρίσκονται  στις κοιλάδες της περιοχής.

Οι εργασίες κατασκευής όπως   η αποψίλωση, εκσκαφή τάφρου υποδοχής, αποστράγγιση της τάφρου,  διαχείριση των καυσίμων, και οι ανατινάξεις  μπορούν να επηρεάσουν τα υπόγεια ύδατα με διάφορους τρόπους.  Ο καθαρισμός  και η ισοπέδωση του εδάφους  θα απογυμνώσει την βλάστηση που παρέχει φιλτράρισμα  του νερού και επιβραδύνει τις επιφανειακές απορροές. Η εκσκαφή τάφρου υποδοχής και η συσσώρευση χωμάτων θα αλλάξει προσωρινά χερσαία ροή των υδάτων , την επανά-πλήρωση των υδροφορέων και μπορεί να επηρεάσουν  τους  φρεατικούς  υδροφορεις (υδρορφορεις που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια). Σύμφωνα με μελέτη  του  Φυτρολάκη κ. α. (1988) στην πεδινη περιοχή διέλευσης του αγωγού στην Εύβοια υπάρχουν φρεατικοί  υδροφοροι ορίζοντες σε βάθος 4,5 μέτρων. Τα Βαριά μηχανήματα  που χρησιμοποιείται για την κατασκευή   μπορεί να συμπιέσουν το έδαφος κατά μήκος της ζώνης διέλευσης του αγωγού και  να επιβραδύνουν τους  ρυθμούς αναπλήρωσης των υπογείων υδάτων, καθώς και η τάφρος  μπορεί να γεμίσει με νερό κατά τη διάρκεια της κατασκευής.  Ακόμη και βαθιοί υδροφορεις  μπορεί να περιέχουν  φρεατικά τμήματα που είναι σε μικρό βάθος .  Μια εκσκαφή  μπορεί να ανακόψει  τα επιφανειακά ύδατα ή να επηρεάσουν τον υδροφόρο ορίζοντα σε οποιοδήποτε βάθος κάτω από την επιφάνεια, ανάλογα με την εποχή.  Το συνολικό επίπεδα  των αιωρούμενων στερεών υλικών  σε ορισμένους ελεύθερους/φρεατικούς υδροφορείς θα αυξανόταν αν  υπήρχαν ρηχά υπόγεια ύδατα .  Η αποστράγγιση της τάφρου υποδοχής  μπορεί επίσης να οδηγήσει σε γεωγραφικά περιορισμένες  αλλαγές στον υδροφόρο ορίζοντα. Οι επιπτώσεις από την κατασκευή του αγωγού θα είναι κατά πάσα πιθανότητα  προσωρινές, και το επιφανειακό σύστημα υπόγειων υδάτων θα επανέλθει  σε ισορροπία μέσα σε λίγες  ημέρες ή σε λίγους μήνες.  Η σκεπασμένη τάφρος πιθανόν να έχει διαφορετική διαπερατότητα εδάφους μετά την κατασκευή, σε σύγκριση με τα γύρω ανενόχλητα εδάφη. Η διαταραχή του εδάφους  μπορεί ενδεχομένως να λειτουργήσει σαν αγωγός για τη μεταφορά των υπόγειων υδάτων και να αυξήσει την διείσδυση των επιφανειακών υδάτων. Με αποτέλεσμα  να προκληθεί  διάβρωση κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και καθιζήσεις κατά μήκος του αγωγού.

Ρηχά υπόγεια  ύδατα  μπορεί να επηρεάσουν την πλευστότητα του αγωγού  (δηλαδή, ο αγωγός πιθανόν  να ανέλθει  προς στην επιφάνεια του εδάφους) και μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα διάβρωσης  του σωλήνα του αγωγού.  Συνθήκες κορεσμένων εδαφών  μπορεί να αυξήσουν  την δυσκολία της εκσκαφής και να μειώσουν  τη σταθερότητα του τοιχώματος  της τάφρου υποδοχής  κατά την τοποθέτηση του αγωγού και πριν  την επίχωση.

Αρδευτικές Γεωτρήσεις,  γεωτρήσεις ύδρευσης και  πηγές στην περιοχή του έργου.

 Πιθανές επιπτώσεις  σε γεωτρήσεις και πηγές περιλαμβάνουν περιορισμένη γεωγραφικά μείωση  της ταχύτητας εμπλουτισμού  των υπογείων υδάτων, τις αλλαγές στη ροή του επιφανειακού  νερού, ρύπανση, καθώς οι  μείωση της  παροχής  γεωτρήσεων,  ελάττωση της  ποιότητα του νερού (όπως  αυξημένη θολότητα ή οσμή στο νερό),  ή πλήρη καταστροφή της γεωτρήσεων και των πηγών. Οι επιπτώσεις αυτές  μπορεί να προκύψουν από την εκσκαφή τους ορύγματος, την κυκλοφορία την κυκλοφορία των μηχανημάτων, διαρροές επικίνδυνων υλικών, ή  ανατινάξεις. Ο αγωγός θα πρέπει να κατασκευαστεί σε μια απόσταση ασφάλειας από γεωτρήσεις και πηγές.

Διαρροή επικίνδυνων υλικών από ατύχημα

Η κατασκευή του  αγωγού απαιτεί τη χρήση βαρέων μηχανημάτων  και των συναφών καύσιμων, λιπαντικών και άλλες δυνητικά επικίνδυνων ουσιών που, αν χυθούν,  μπορεί να επηρεάσουν ρηχά υπόγεια ύδατα ή / και φρεατικών υδροφορέων. Τυχαίες διαρροές επικίνδυνων υλικών που σχετίζονται με τον εφοδιασμό, τη συντήρηση των μηχανημάτων, καθώς και την αποθήκευση υλικών θα παρουσιάσουν τη μεγαλύτερη δυνητική απειλή ρύπανσης  των υπόγειων υδατικών πόρων. Η εφαρμογή κατάλληλων μέτρων  αποθήκευσης,  περιορισμού και διαχείρισης θα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα τέτοιων διαρροών . Χρήση   νερού για υδροστατικές  δοκιμές και περιορισμό της σκόνης.


 

Επιπτώσεις στα επιφανειακά νερά

Η κατασκευή του αγωγού μπορεί να επηρεάσει τα επιφανειακά ύδατα με διάφορους τρόπους. Ο καθαρισμός  και ισοπέδωση  εδάφους στις όχθες ρεμάτων,   εκσκαφή τάφρων μέσα σε κοίτες, αποστράγγιση της τάφρου υποδοχής, και οι επιχώσεις της και μπορεί να οδηγήσουν  σε αλλαγές των υδάτινων οικοτόπων, αυξημένη καθίζηση, θολότητα, μείωση στις  συγκεντρώσεις του διαλυμένου οξυγόνου,  απελευθέρωση  χημικών ρύπων και ρύπων θρεπτικών ουσιών από τα ιζήματα, και την διαρροή  χημικών ρυπαντών, όπως  καύσιμα και λιπαντικά. Η χρήση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων για τη υδροστατικής δοκιμή, τον περιορισμό της σκόνης, και το πλύσιμο των μηχανημάτων   μπορεί να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα τα επιφανειακά ύδατα. Η διέλευση του αγωγού από αρδευτικά  κανάλια   μπορεί να διακόψει τη ροή του νερού άρδευσης, το οποίο μπορεί να μειώσει  τις αποδόσεις των καλλιεργειών.  Ιζηματογένεση προς την καταταντη του πόταμου αποτελεί πρωταρχικό μέλημα κατά τα έργα μέσα σε ρέματα. Η έκταση των επιπτώσεων Ιζηματογένεση/ιζηματαπόθεσης θα εξαρτηθεί από το φορτίο των  ιζημάτων,  την ταχύτητα ροής, την θολότητα, σύνθεση των οχθών, και το μέγεθος  των κόκκων του ιζήματος. Εργασίες στα  ρέματα  μπορούν  να προκαλέσουν την εκτόπιση και τη μεταφορά των ιζημάτων από το πυθμένα  και  αλλαγή στο  περίγραμμα του  ρέματος. Αλλαγές στα περιγράμματα  του πυθμένα  μπορεί να αλλάξουν την δυναμική της ροής και αύξηση της  διάβρωσης ή αποθέσεων προς τα κάτω, ανάλογα με τις περιστάσεις. Η θολότητα που προκύπτει  από την επαναιώρηση των ιζημάτων από τις εργασίες στο  ποτάμι  ή διάβρωση από τους καθαρισμούς  στην  ζώνη διέλευσης  του αγωγού   μπορεί να μειώσουν  τη διείσδυση του φωτός και την φωτοσυνθετική παραγωγή οξυγόνου.  Εργασίες σε ποτάμια, επίσης,  μπορεί να εισαγάγουν  χημικούς ρύπους και ρύπους θρεπτικών συστατικών από τα ιζήματα.  Η επαναιώρηση του αποτιθέμενου οργανικού υλικού και ανόργανων ιζημάτων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στη βιολογική και χημική χρήση του οξυγόνου, δυνητικά καταλήγοντας σε μία μείωση των συγκεντρώσεων του διαλελυμένου οξυγόνου στην πληγείσα περιοχή.

 Χαμηλές συγκεντρώσεις διαλελυμένου οξυγόνου  μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή μετατόπιση των κινούμενων οργανισμών, όπως τα ψάρια, και  μπορεί  να σκοτώσουν  τους μη κινούμενους οργανισμούς στην πληγείσα περιοχή.  Ο καθαρισμός και ισοπέδωση  των  οχθών θα εκθέσει το έδαφος στις δυνάμεις διάβρωσης  και θα μειώσει  την παρόχθια βλάστηση κατά μήκος του καθαρισμένου  παρόχθιου  τμήματος. Η χρήση του βαρέων  μηχανημάτων   μπορεί να προκαλέσει συμπύκνωση του  εδάφους κοντά στην επιφάνεια,  που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες απορροές στα  επιφανειακά ύδατα. Η αυξημένες απορροές  μπορεί να μεταφέρουν επιπλέον ιζήματα εντός στα υδάτινα σώματα, οδηγώντας σε αυξημένα επίπεδα θολότητας και ποσοστά ιζηματογένεσης  στο υδάτινο  σώμα. Διαταραχές σε ποτάμια  και  τις όχθες  μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα απάμμωσης  μετά την κατασκευή.

Πλημμύρες ποταμών

Κίνδυνοι εποχιακών στιγμιαίων πλημμύρων  πόταμων  είναι ένα πιθανό πρόβλημα  για τον  αγωγό. Παρά το γεγονός ότι τα πλημμυρίσματα δεν  δημιουργούν  κίνδυνους για τον ε του αγωγού, η διάβρωση των οχθών  και / ή απάμμωση  μπορεί να  αφήσει εκτιθέμενα τμήματα του αγωγού  και χωρίς υποστήριξη.

Υγρότοποι

Οι υγρότοποι είναι περιοχές που πλημμυρίζουν ή κατακλύζονται από επιφανειακά ή υπόγεια ύδατα, σε επαρκή  συχνότητα και διάρκεια για να υποστηρίξουν την επικράτηση  βλάστησης υγροτόπων συνήθως προσαρμοσμένη  σε κορεσμένες συνθήκες εδάφους. Οι υγρότοποι είναι μια σημαντική πηγή βιοποικιλότητας και μπορεί να εξυπηρετήσει μια ποικιλία λειτουργιών. Αυτές οι λειτουργίες περιλαμβάνουν: παροχή   ευκαιριών αναπαραγωγής για τα ζώα και άλλους οργανισμούς,, φυσική η βελτίωση της ποιότητας του νερού, καθώς και έλεγχο των  πλημμυρών.

Η κατασκευή ενός αγωγού μπορεί να έχει πολλές επιπτώσεις σε ένα υγροτοπικό σύστημα. Η απομάκρυνση της βλάστησης μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση των διαφόρων λειτουργιών των υγροτόπων συμπεριλαμβανομένης της απώλειας οικοτύπων   ψαριών και  άγριας ζωής, συγκράτησης  ιζημάτων και θρεπτικών ουσιών, και  άλλων λειτουργιών  της ποιότητας του νερού. Διαταραχή του εδάφους και η  απογύμνωση της βλάστησης  μπορεί να επηρεάσει προσωρινά την ικανότητα ενός υγροτόπου να ελέγχει την ροή πλημμύρας,  έλεγχο των ιζημάτων , ή διευκόλυνση της ροής του νερού. Η απομάκρυνση της βλάστησης  μπορεί να αυξήσει τις θερμοκρασίες  το νερό και το έδαφος και να αλλάξει τη σύνθεση των ειδών εντός δασικών θάμνων και υγροτόπων. Σκάβοντας μια τάφρο μέσα από ένα αδιαπέραστο στρώμα του εδάφους σε έναν υγρότοπο μπορεί να μεταβάλουν την υδρολογία σε ένα υδροφόρο ορίζοντα χωριζόμενο σε  ένα  φρεατικό  και σε ένα με σχετικά αδιαπέραστα στρώματα  και να επηρεάσει την αποκατάσταση των υγροσκοπικών λειτουργιών. Αποτυχία να διαχωριστεί το φυτικό χώμα από την τάφρο μπορεί να οδηγήσουν σε μεταβολή των βιολογικών και χημικών λειτουργιών του εδάφους των υγροτόπων και να επηρεάσει την  αποκατάσταση της βλάστησης, την  ανανέωσης της ιθαγενούς  βλάστησης, ή την επιτυχία επανά-φυτεύσεων. Λανθασμένη λειτουργία των μηχανημάτων  στους υγροτόπους  μπορεί να αυλακώσουν   ή να συμπιέσουν  το έδαφος και να επηρεάσει τους φυσικούς υδρολογικούς κύκλους,  οι οποία μπορούν να οδηγήσουν βλαστική ικανότητα των  σπόρων  ή να αυξήσουν το δυναμικό  προσάμμωσης. Ακατάλληλος έλεγχος των  ιζημάτων  μπορεί να οδηγήσει σε εναπόθεση ιζημάτων στους υγροτόπους,  τα οποία  μπορεί να οδήγησαν στην απελευθέρωση των χημικών  ρύπων  και  ρύπων θρεπτικών ουσιών από τα ιζήματα. Οι κύριες επιπτώσεις κατασκευής του αγωγού κ θα είναι η βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ως αφορά την μεταβολή της βλάστησης των υγροτόπων. Σε  ποώδεις υγροτόπους (ελώδεις και παραποτάμιους), οι επιπτώσεις της κατασκευής ενός αγωγού  μπορούν να θεωρηθούν προσωρινές, διότι το φυτικό χώμα  μπορεί να διατηρηθεί, η υδρολογία να μην αλλάξει, και η ποώδης βλάστηση να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση (συνήθως μέσα σε 1 - 3 χρόνια). Οι έμμεσες επιπτώσεις στους υγροτόπους  αναμένεται να είναι αμελητέες .


ΒΛΑΣΤΗΣΗ

Γενικές  Επιπτώσεις στην Βλάστηση

Η κύρια άμεση επίπτωση από την κατασκευή ενός αγωγού θα είναι η κοπή, εκκαθάριση, και απογύμνωση της υπάρχουσας βλάστησης εντός της ζώνης διέλευσης του αγωγού. Ο βαθμός  των επιπτώσεων  εξαρτάται από τον τύπο και την ποσότητα της βλάστησης,  το ρυθμό με τον οποίο η βλάστηση  μπορεί να αναγεννηθεί μετά την κατασκευή, και τη συχνότητα  συντήρησης  της βλάστησης στην διαδρομή του δικτύου  κατά τη λειτουργία του αγωγού. Ο βαθμός και η διάρκεια των  επιπτώσεων σχετιζόμενων με την κατασκευή  ποικίλλει ανάλογα με τους τύπους βλάστησης. Επιπτώσεις στις γεωργικές εκτάσεις, λιβάδια, χορτολιβαδικές εκτάσεις  είναι βραχυπρόθεσμες, αφού αυτοί οι τύποι βλάστησης θα επιστρέψουν στην ποώδη κατάσταση τους μέσα σε μια με  τρεις καλλιεργητικές περιόδους μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής. Οι επιπτώσεις σε αυτές τις εκτάσεις κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του αγωγού θα είναι ελάχιστες επειδή αυτές οι περιοχές θα έχουν τη δυνατότητα να ανακάψουν μετά από την κατασκευή. Οι εκτάσεις που καλλιεργούνται μπορούν  να επαναφυτευτούν στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Η ανάπτυξη των επιβλαβών ζιζανίων σε γεωργικές εκτάσεις, βοσκότοπους και χορτολιβαδικές εκτάσεις και η εξάπλωση  ζιζανίων ή προέρχονται από μολυσμένες περιοχές βλάστησης θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Οι επιπτώσεις για  δασολίβαδα και θαμνολίβαδα   θα είναι μακροχρόνιες λόγω του χρόνου που απαιτείται για την αποκατάσταση της βλάστησης. Το άγονο περιβάλλον σε αυτές τις περιοχές δεν είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη των φυτών, καθώς η αναγέννηση της βλάστησης μετά  την κατασκευή θα είναι αργή.  Η φυσική αναγέννηση των περιοχών αυτών μπορεί να διαρκέσει 50 χρόνια ή και περισσότερο. Ειδικές συνθήκες στην περιοχή, όπως η βόσκηση, οι  βροχοπτώσεις , το υψόμετρο, τα ζιζάνια, και ο τύπος του εδάφους μπορεί να επεκτείνουν  τις επιπτώσεις  πέραν από 50 χρόνια, ή  μπορούν να  συντομεύσουν την αποκατάσταση τους. Μόνιμες επιπτώσεις αυτές τις θαμνώδεις εκτάσεις θα ήταν  απόρροια  των  δραστηριοτήτων  συντήρησης. Οι εργασίες συντήρησης  μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ετήσια απογύμνωση  της βλάστησης σε ένα διάδρομο 8 μέτρων  κάθε 3 χρόνια. Αυτές οι αποψιλώσεις  έχουν σκοπό να αποτρέψουν  την επαναφύτρωση  μεγάλων δασικών ειδών σε  ενα διάδρομο 20 μέτρων στην διέλευση του αγωγού.

Επιπτώσεις σε εκτάσεις με κωνοφόρα (πεύκα)  και παραποτάμια πλατανοδάση θα αποτελέσουν την πλέον έντονη αλλαγή στη ζώνη βλάστησης,  την αισθητική εμφάνιση και τα  ενδιαιτήματα, καθώς  ώριμα δέντρα θα αντικατασταθούν για  πολλά χρόνια από ποώδη φυτά και, θάμνους. . Ένας διάδρομος διέλευσης του αγωγού πλάτους 8 μέτρων θα μείνει χωρίς δέντρα και θάμνους και περιοδική αποψίλωση  της βλάστησης. Η απώλεια των θάμνων και δασικής βλάστηση κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού, ως αποτέλεσμα της περιοδικής συντήρησης της βλάστησης θα είχε ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό των ενδιαιτημάτων και την επακόλουθη απώλεια  ενδιαιτημάτων άγριας ζωής . Άλλες επιπτώσεις που προκύπτουν από την απομάκρυνση της βλάστησης περιλαμβάνουν αυξημένη διάβρωση,  απορροή ιζημάτων, τροποποίηση της χημικής σύνθεσης του εδάφους, αλλαγή της απορρόφησης του νερού από το έδαφος και του ρυθμού αναπλήρωσης των υπογείων υδάτων, αύξηση της ευάλωτου σε αλλόχθονα είδη ,  αύξηση στην ανθρώπινη δραστηριότητα , και αυτό που αποκαλούν «edge effect»,  (επιδράσεις παρυφής) στην άγρια πανίδα.

Η αφαίρεση των δέντρων στο χώρο  διέλευσης  του αγωγού  μπορεί να αφήσει  απροστάτευτα τα δέντρα που δίπλα από τις νέο-αποψιλωμένες περιοχές με ισχυρότερους ανέμους, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ρίψεις  δένδρων από τον άνεμο.

Ο χώρος διέλευσης του αγωγού   μπορεί βέβαια  να γίνει  αντιπυρική ζώνη με τις κατάλληλη  συντήρηση και απομάκρυνση των εύφλεκτων υλικών

Παρόχθια ενδιαιτήματα (π.χ., πλατανοδασος)

Τα παρόχθια ενδιαιτήματα είναι ουσιαστικής σημασίας για τη διατήρηση της υδρολογικής, γεωμορφολογίας, και τις οικολογικές διαδικασίες που επηρεάζουν άμεσα υγροτόπους, ποταμούς και ρέματα. Τα ενδιαιτήματα αυτά παρέχουν τροφή, κάλυψη, και ένα αποδημητικό διάδρομο για μια ευρεία ποικιλία ειδών. Επίσης προστατεύουν τα υδάτινους πόρους  και παρέχουν  κατάλυμα  και βιότοπους για ψάρια και άλλα υδρόβια είδη. Παρέχουν πολλές ευκαιρίες αναψυχής, όπως ψάρεμα, κυνήγι, πεζοπορία, και κάμπινγκ. Η κατασκευή του αγωγού  θα έχει ένα  μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, καθώς  οι περιοχές αυτές δεν μπορεί να επιστρέψει στην αρχική του χαρακτήρα και τη λειτουργία τους για αρκετές δεκαετίες ή και περισσότερο. Λόγω της υψηλής αξίας άγριας ζωής και της προστασίας που παρέχουν  στα ποτάμια οι  παρόχθιες περιοχές, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιηθούν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό  οι επιπτώσεις στα παρόχθια δάση.

Επιπτώσεις στην παραποταμία βλάστηση και πλατανόδαση

 

Επιβλαβή ζιζάνια και άλλα επιβλαβή  χωροκατακτητικά φυτά

Τα ζιζάνια και άλλα χωροκατακτητικά φυτά είναι μη ιθαγενή, ανεπιθύμητα αυτόχθονα, ή εισαγόμενα είδη που είναι σε θέση να εκτοπίσουν και αποδιώξουν επιθυμητά αυτόχθονα είδη, μειώνοντας έτσι τη συνολική ποικιλομορφία των ειδών.

Κοινότητες βλάστησης είναι πιο επιρρεπής σε παρασιτική εξάπλωση  χωροκατακτητικων ή επιβλαβών   ζιζανίων μετά από διαταράξεις του εδάφους. Η απομάκρυνση της βλάστησης και διατάραξη του εδάφους κατά τη διάρκεια της κατασκευής μπορεί να δημιουργήσει τις βέλτιστες συνθήκες για την εγκατάσταση ανεπιθύμητων ειδών.  Τα επιβλαβή ζιζάνια  μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την περιοχή όταν εγκατασταθούν χωροκατακτητικά φυτά  ή όταν ο πληθυσμός  ήδη υπαρχόντων ειδών αυξάνεται το μέγεθος.  Τα χωροκατακτητικα  ή επιβλαβή φυτά  μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τα  ενδιαίτημα με τον ανταγωνισμό για πόρους, όπως το νερό και το φως, ή αλλάζοντας την σύνθεση της κοινότητας βλάστησης, την εξάλειψη ή τη μείωση των ενδημικών φυτών, ή με την αλλαγή της δομής της βλάστησης. Οι αλλαγές στη σύνθεση της κοινότητας ή της δομής της βλάστησης  μπορεί να μειώσουν τους αυτόχθονες πληθυσμούς των φυτών και μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά ενδιαίτημα για την πανίδα. Η διατάραξη του εδάφους με  την απογύμνωση της υπάρχουσας βλάστησης για την κατασκευή του αγωγού ή  μπορεί να παράσχουν δίοδο  για να εξαπλωθούν τα χωροκατακτητικα είδη  ή ζιζάνια.

Κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων  και «επιπτώσεις παρυφής»  (edge effect)

Κατακερματισμός των δασών

Η διάλυση των συνεχόμενων οικοτόπων σε μικρότερα κομμάτια έχει σαν συνέπεια το  κατακερματισμό της βλάστησης και τη δημιουργία  παρυφών στους οικοτόπους.  Οι δασικές παρυφές διαδραματίζουν καίριο ρόλο στις αλληλεπιδράσεις του οικοσυστήματος και στη λειτουργία του τοπίου, όπως η  κατανομής των φυτών και των ζώων,  η διάδοση της πυρκαγιάς, η δομή της βλάστησης και τα ενδιαιτήματα  της άγριας ζωής.  Η δημιουργία νέων παρυφών στο δάσος κατά μήκος πυκνής  δασικής κομοστέγης   μπορεί να επηρεάσει μικροκλιματικούς παράγοντες, όπως οι άνεμοι, η υγρασία, και το φως και  μπορεί να οδηγήσουν σε μια αλλαγή στη σύνθεση των ειδών εντός του παρακείμενου δάσους ή και την  αύξηση εισβολής των χωροκατακτητικών ειδών.  Η βλάστηση κατά μήκος  των καθαρισμένων δασικών παρυφών θα  λαμβάνει πιο άμεση ηλιακή ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας,  θα χάνει περισσότερη ακτινοβολία μακρών κυμάτων το βράδυ, θα έχει χαμηλότερη υγρασία, και  θα λαμβάνει  λιγότερη ακτινοβολία βραχέων κυμάτων σε σχέση με τις περιοχές στο εσωτερικό των δασών. Η αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία και άνεμος μπορεί να  οδηγήσει σε αποξήρανση της βλάστησης  με την αύξηση της εξατμισοδιαπνοής, μπορεί να επηρεάσει ποια είδη θα επιβιώσουν κατά μήκος της παρυφής (συνήθως ευνοούντα τα είδη  με  δυσανεξία στην σκιά), και μπορεί  να επηρεάσει τα χαρακτηριστικά του εδάφους.  Ο κατακερματισμός και η απώλεια της σύνδεσης των  οικοτόπων  μπορεί επίσης να επηρεάσει  την πανίδα. Το ποσό της ηλιακής ακτινοβολίας που πέφτει σε μια νεοσύστατη παρυφή θα εξαρτηθεί από την κατεύθυνση της, το γεωγραφικό πλάτος της, την εποχή του έτους και την ώρα της ημέρας (Κατεύθυνση  του ηλίου και ηλιακό υψόμετρο), και το ύψος των  δέντρων που θα ρίχνει σκιές στη νέα παρυφή . Επειδή αυτές οι μεταβλητές  αλλάζουν συνεχώς χρονικά και χωρικά, οι  «επιπτώσεις παρυφής»  (edge effect)  αλλάζουν συνεχώς κατά μήκος του αγωγού, καθώς  οι  σκιές των δέντρων θα έχουν  διαφορετικές αποστάσεις στο χώρο διέλευσης του αγωγού, ανάλογα με την εποχή του έτους. Αυτό έχει  σαν αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές να είναι στη σκιά σε μια περίοδο  του έτους (μείωση «επιπτώσεων παρυφής») και στο φως του ήλιου σε μια  άλλη περίοδο του  έτους (αύξηση «επιπτώσεων παρυφής»).  Αυτές οι  αλλαγές τα ποσά ηλιακής ακτινοβολίας λόγω σκιών των δέντρων λαμβάνουν χώρα σε  όλη τη διαδρομή του αγωγού, αν και μικρότερες σκιές (και περισσότερη  ηλιακή ακτινοβολία) λαμβάνουν χώρα κατά  το θερινό ηλιοστάσιο, όταν το ύψος του ήλιου είναι στο μέγιστο.  Η δημιουργία νέων δρόμων πρόσβασης σε δασικές περιοχές θα δημιουργήσει επίσης νέες δασικές παρυφές.

κατασκευή αγωγού στο Αλιβέρι


Άγρια πανίδα

 Κατασκευή αγωγού θα έχει άμεσες, έμμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην άγρια πανίδα.  Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις,  απαιτούνται 3 χρόνια για επάνοδο στην αρχική  κατάσταση. Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις απαιτούν μεταξύ  3-50 χρόνια για να επάνοδο στην αρχική κατάσταση . Μόνιμες επιπτώσεις όταν η επάνοδος γίνεται μετά από  50 χρόνια.  Οι άμεσες επιπτώσεις στο βιότοπο άγριας πανίδας, είτε με  απογύμνωση  της βλάστησης, ή μετατροπή του σε άλλο είδος , ή αλλοίωση των βασικών στοιχείων του, ή υποβάθμιση λόγω της εγγύτητας των διαταραχών, επηρεάζει επίσης έμμεσα την πανίδα. Τέτοιες έμμεσες επιπτώσεις στην άγριας πανίδα είναι συχνά δύσκολο να τεκμηριωθούν. Η σοβαρότητα των επιπτώσεων  εξαρτάται  από  παράγοντες όπως  η ευαισθησία των ειδών  της πανίδας που επηρεάζονται, εποχιακά πρότυπα χρήσης, το είδος και το χρονοδιάγραμμα των κατασκευής του έργου, και φυσικές παράμετροι (π.χ.,  τοπογραφία,  κάλυψη, χορτονομή, και το κλίμα).

Η κατασκευή του έργου μπορεί να  έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε πολλά  ενδιαιτήματα. Ιδιαίτερα εκεί που επικρατούν  άνυδρες συνθήκες και ευάλωτοι  οικοτόποι, η βλάστηση μπορεί να επηρεαστεί μόνιμα.

Οι επιπτώσεις  του έργου για είδη της άγριας πανίδας και των βιοτόπων τους  θα διαφέρουν ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε είδους για οικοτόπους   και  τους υπάρχοντες  βιοτόπους που υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού. Άμεσες επιπτώσεις από την κατασκευή περιλαμβάνει τη μετατόπιση της άγριας πανίδας  κατά μήκος του αγωγού και των  οδών πρόσβασης και την άμεση θνησιμότητα ορισμένων  ειδών. Μεγαλύτερα ή περισσότερο κινητά άγρια ζώα, όπως πουλιά και μεγάλα θηλαστικά, θα εγκαταλείψουν την περιοχή της διέλευσης του αγωγού.

Η κατασκευή θα διαταράξει επίσης  το ζευγάρωμα και  φώλιασμα των πουλιών  και  την αναπαραγωγής των ζώων  στις  παρακείμενες στο χώρο διέλευσης του αγωγού, ανάλογα με την εποχή στην οποία θα γίνει η  κατασκευή. Μεγάλο μέρος αυτής της άγριας πανίδας θα  μετεγκατασταθει σε παρόμοια κοντινά  ενδιαιτήματα.  Ωστόσο, αν υπάρχει έλλειψη επαρκούς χώρου, μπορεί να οδηγήσει σε  δια-και ενδο-ειδικό ανταγωνισμό και χαμηλότερη αναπαραγωγικότητα  και  προβλήματα επιβίωσης.

Η εισροή και η  αύξηση της πυκνότητας των ζώων σε κοντινές αδιατάρακτες περιοχές μπορεί επίσης να μειώσουν το αναπαραγωγικότητα των ζώων που δεν έχουν εκτοπιστεί από την κατασκευή, και να αυξήσει τον κίνδυνο  θήρευσης  στην περιοχή. Επιπλέον, ορισμένες μικρότερες, λιγότερο κινητά άγρια ζώα, όπως μικρά θηλαστικά, ερπετά, και αμφίβια μπορούν να συνθλιφθούν από τα μηχανήματα  κατασκευής ή  να παγιδευτούν στους τάφρους. Τα αποτελέσματα αυτά θα μειωθούν μετά την κατασκευή, και τα άγρια ζώα  μπορεί να επιστρέψουν στα νέα διαταραγμένες περιοχές και τις γειτονικούς ανενόχλητους  οικοτόπους μετά την αποκατάσταση της διαδρομής διέλευσης του αγωγού  και την αποκατάσταση των οδών πρόσβασης .

Η απογύμνωση της υπάρχουσας βλάστησης θα επηρεάσει επίσης  τα άγρια ζώα  μειώνοντας την ποσότητα των διαθέσιμων  χώρων κάλυψης, φωλεοποίησης, τροφοληψίας και ενδιαιτημάτων. Ο βαθμός της επίπτωσης  εξαρτάται από τον τύπο του ενδιαιτήματος επηρεαστεί και το ρυθμό με τον οποίο βλάστηση αναγεννιέται μετά την κατασκευή. Οι  επιπτώσεις στα είδη που ζουν συνήθως  σε γεωργική γης θα είναι σχετικά ήπιες και παροδικές επειδή οι περιοχές αυτές διαταράσσονται τακτικά και θα μεταφυτευτούν κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Οι ποώδεις οικοτόποι  θα αποκατασταθούν σύντομο χρονικό διάστημα (δηλ., 3 έως 5 έτη). Αυτό  μπορεί να  διευκολυνθεί με την επανασπορά  στις διαταραγμένες περιοχές με φυσικούς σπόρους και με την ελαχιστοποίηση της διαταραχής στην υπάρχουσα στρώση χορτοβλαστησης στο χώρο διέλευσης του αγωγού.  Οι επιπτώσεις  για τα δασόβια είδη της άγριας πανίδας θα ήταν μεγαλύτερε, διότι δασικών ενδιαιτήματα θα  χρειαστούν  συγκριτικά περισσότερο χρόνο για να αναγεννηθούν  και επειδή θα εμποδιστεί η δασική αναβλάστηση στην ζώνη διέλευσης του αγωγού.

Οι επιπτώσεις στα  είδη πανίδας  που κατοικούν σε θάμνους  θα είναι ανάλογες  με τις επιπτώσεις στα δασόβια είδη πανίδας  λόγω των σημαντικών χρονοδιαγράμματα  για την αναγέννηση αυτών των ενδιαιτημάτων. Τέτοια ενδιαιτήματα μπορεί να χρειαστούν  50  ή παραπάνω έτη για να αναγεννηθούν, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες, όπως  η βροχή, υψόμετρο, βόσκηση, και η εισαγωγή ζιζανίων.

Παρά το γεγονός ότι η διαρθρωτική συνιστώσα των θαμνωδών οικοτόπων θα ανακάμψει σιγά-σιγά, με την επιτυχή αποκατάσταση της μη δασικής βλάστηση μπορεί να  βελτίωση την αξίας τροφής  για ορισμένα είδη άγριων ζώων μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων και «επιδράσεις παρυφή»  (Effect Edge)

Ως αποτέλεσμα του αγωγού ,   μεγάλες  εκτάσεις  δασικών οικοτύπων θα μετατραπούν μόνιμα σε μια  ποώδη κατάσταση για την λειτουργία του αγωγού.  

Ο κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων αποτελεί μια συχνή ανησυχία κατά την αποψίλωση και την συντήρηση της ζώνης διέλευσης του αγωγού.  Γενικά, ο κατακερματισμός μπορεί να οδηγήσει σε μια  τροποποιημένη κοινότητα άγριας πανίδας προς όφελος των ειδών που είναι   πιο προσαρμόσιμα στις παρυφές των  οικοτόπων , ενώ είδη που έχουν ανάγκη από αδιατάραχτα ενδιαιτήματα υπόκεινται σε αρνητικές επιπτώσεις όπως η θήρευση, παρασιτισμός, ο  μεταξύ τους ανταγωνισμός,  διαταραχή στο ζευγάρωμα και την αναπαραγωγικοτητα τους, μείωση χώρων φωλιασης, αυξημένη καταστροφή των ενδιαιτημάτων των  ειδών  που ζουν σε θάμνους, μετανάστευση, τη διασπορά, βόσκηση, και άλλες μετακινήσεις των δασόβιων ειδών που είναι διστακτικά να διασχίσουν  ακάλυπτες ζώνες,  και την επέκταση της μη φυσικής βλάστησης.  Οι Υγρές, δροσερές, και σταθερές μικροκλιματικές συνθήκες είναι αναγκαίες  για τα αμφίβια. Ο κατακερματισμός μπορεί να επηρεάσει  αμφίβια του δασούς  μειώνοντας το ποσό της κάλυψης, με αποτέλεσμα αλλαγές στην υγρασία του εδάφους, και την αύξηση της πιθανής έκθεσης στον ήλιο.

Πιθανές επιπτώσεις στα πουλιά περιλαμβάνουν αυξημένη παρασιτισμό επώασης, αυξημένη διαρπαγή φωλιών   , και χαμηλότερη πραγματοποίηση  φωλιάσματος ((Thomas and Towiell, 1982; Burger et al., 1994; Marini et al., 1995; Danielson et al,. 1997; Brand and George, 2000).).

Μια τοπική αύξηση  των θηρευτών φωλιών  (κορακοειδή, καρακάξες  και κοράκια), μπορεί επίσης να συμβάλει  σε πρόσθετες επιπτώσεις στην αναπαραγωγη των πτηνών, ως συνέπεια των παρυφών που δημιουργούνται από την διέλευσης του αγωγού.   Ειδικότερα θα μπορούσε να  προσελκύσει αυτά  είδη τους χώρους εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αγωγού, από τα  σκουπίδια και τα τρόφιμα που απορρίπτονται από τους εργαζόμενους 

Πιθανές θετικές επιπτώσεις περιλαμβάνουν την μεγαλύτερη ποικιλομορφία και η πυκνότητα των ειδών πτηνών, αύξηση πρόσβασης σε  ποικιλία των πόρων των τροφών,  και  αύξηση της κάλυψης του εδάφους, που θα ευνοήσει  το  τα είδη που φωλιάζουν στο έδαφος  (Rosenberg και Raphael, 1986). Η κοντινή απόσταση  των περιοχών  κάλυψης και βόσκησης στις παρυφές  των δασών

παρέχει ιδανικό βιότοπο για πολλά είδη. Για παράδειγμα, η ποικιλομορφία των ειδών πτηνών σε διαδρόμους γραμμή ρεύματος  σε περιοχές  δασώδους βλάστησης  βρέθηκε να είναι υψηλότερη στο διάδρομους από ό, τι στο παρακείμενο δάσος (Kroodsma, 1984). Συχνά  κατά μήκος των παρυφών παρατηρούνται  υψηλότερα επίπεδα παραγωγής λουλουδιών και φρούτων, επικονιαστών, και  πυκνότητας φρουτοφάγων  καθώς  και διασποράς σπόρων. Επιπλέον, θηλαστικά έχουν βρεθεί να κάνουν  χρήση των διαθέσιμων περιοχές εντός των διαδρόμων διέλευσης  ή στις παρυφές των διαδρόμων (Hartley et al, 1984, Brusnyk  Westworth, 1985).

Για να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του κατακερματισμού για την άγρια πανίδα, μπορούν  να  γίνει απογύμνωση των   θάμνων κατά μήκος των παρυφών του χώρου κατασκευής σε  γραμμή ζιγκ-ζαγκ  για τη μείωση της δημιουργίας σκληρών απότομων  παρυφών.

Θόρυβος

Ο θόρυβος μπορεί να επηρεάσει άγρια ζώα κατά τη διάρκεια της αποψίλωσης  και  ισοπέδωσης εδάφους για την  κατασκευή της ζώνης διέλευσης του αγωγού,  κατά τη διάρκεια της  κατασκευής  αγωγού και κατά τη διάρκεια καθαρισμού και αποκατάστασης της ζώνης διέλευσης διαδρόμου (συντήρηση). Τα επίπεδα θορύβου  ήχος κυμαίνονται από 30 ντεσιμπέλ (dB) σε 43 dB.  Έρευνες έχουν  δείξει  βραχυπρόθεσμες και διαφορετικές  αντιδράσεις της άγριας ζωής στο θόρυβο.   

Θόρυβοι από την κατασκευή  του αγωγού μπορεί να έχουν  δυσμενείς επιπτώσεις για αρπακτικά είδη πουλιών κατά τη διάρκεια της  φωλεοποίησης και αναπαραγωγής. Οι επιπτώσεις αυτές συμβαίνουν όταν τα επίπεδα θορύβου υπερβαίνουν σημαντικά τις συνθήκες περιβάλλοντος που υπήρχε πριν από ένα έργο (δηλαδή,  άνοδος από 20 έως 25 dB), και / ή όταν η συνολική ηχοστάθμη υπερβαίνει τα 90 dB. Οι επιπτώσεις αυτές  μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσουν  σε εγκατάλειψη φωλιών, η αποτυχία επώασης,  μειωμένη νεανική επιβίωση, υποσιτισμό ή πείνα των νεογνών, ή μείωση της ανάπτυξης ή  της πιθανότητα επιβίωσης των νεογνών. Αν και αυτό μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις  το πρώτο έτος  από την  λειτουργίας του σταθμού συμπίεσης αερίου,  τα πουλιά της περιοχής υποβάλλονται σε  μια νέα πηγή θορύβου, τα   επόμενα έτη, τα πουλιά και άλλα άγρια ζώα είτε  συνηθίζουν την πηγή του θορύβου, ή  μετακινούνται σε παρόμοιου  διαθέσιμους βιότοπους μακριά από την πηγή του θορύβου. Αυτό, με τη σειρά του,  μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο  ανταγωνισμό  ενδιαιτημάτων

Συνολικά, οι επιπτώσεις στην άγρια πανίδα λόγω του θορύβου κατασκευής είναι μικρής διάρκειας  και περιορισμένη γεωγραφικά, και ότι οι επιπτώσεις του θορύβου από τη λειτουργία  του αγωγού δεν θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική άγρια πανίδα.

Ζιζάνια και χωροκατακτητικά είδη

Βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα ενδιαιτήματα άγριας πανίδας  μπορεί να συμβούν εάν η κατασκευή του αγωγού βοηθούσε στην  εξάπλωση  επιβλαβών ζιζανίων και άλλων χωροκατακτητικών ειδών (βλέπε συζήτηση σχετικά με  στις επιπτώσεις των επιβλαβών ζιζανίων στη βλάστηση). Τα Επιβλαβή ζιζάνια μπορεί να παραμερίσουν την ιθαγενή βλάστηση και να εκτοπίσουν  τα ιθαγενή είδη με την ταχεία εξάπλωση τους  και  οικειοποίηση των πόρων (δηλ., θρεπτικών συστατικών,  νερού, και ηλιακού  φωτός), που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια μονοκαλλιέργεια  που κυριαρχείται από ζιζάνια.  Μια τέτοια μετατροπή ενδιαιτημάτων μπορεί να είναι ακατάλληλη για  την άγρια πανίδας.  Συχνά, όπως εκφυλίζεται η  ποιότητα των ενδιαιτημάτων, μειώνεται  η ποικιλομορφία της άγριας πανίδας.


ΧΡΗΣΗ ΓΗΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Δασικές εκτάσεις

Εγκατάσταση του αγωγού θα προϋπέθετε ότι η περιοχή εργασιών να απογυμνωθεί  από δέντρα και τους θάμνους.  Τα δέντρα και θάμνοι μπορούν να αναγεννηθούν μετά την κατασκευή στις προσωρινά διαταραγμένες περιοχές. Δέντρα και θάμνοι εντός της  ζωνης 26 μετρων σε όλη μόνιμη ζώνη  διέλευσης του αγωγού θα αποψιλώνονται  περιοδικά κατά τη διάρκεια συντήρησης του.

Το ποσοστό της επανα-ανάπτυξης  του  δασους εξαρτάται  από το είδος  και την ηλικία των δένδρων, τη γονιμότητα του εδάφους και τις   βροχόπτωσεις. Πολλά είδη δέντρων  μπορει να  χρειαστούν  δεκαετίες για να αναπτυχτούν  ξανά.

Γεωργική Γή

Επιπτώσεις στη γεωργική γη  περιλαμβάνουν την απώλεια των μόνιμων καλλιεργειών κατά την διάρκεια της κατασκευής στο χώρο εργασίας και τη διακοπή των γεωργικών εργασιών στην περιοχή των κατασκευών κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Η εγκατάσταση αγωγού θα διακόψει την γεωργική παραγωγή για μια καλλιεργητική  περίοδο για επίσπορες  καλλιέργειες και για αρκετές εποχές καλλιέργειας για δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές, κλπ).  Η αγροτική γη, συμπεριλαμβανομένου και της ζωνης διέλευσης του αγωγού  μπορεί να επανέλθει στην προηγούμενη χρήση της μετά την ολοκλήρωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας,. Ο ΔΕΣΦΑ οφείλει αποζημίωση των  ιδιοκτήτες  για τις απώλειες των καλλιεργειών που προκύπτουν από την κατάργηση των μόνιμων καλλιεργειών, την διατάραξη των προγραμματισμένων δραστηριοτήτων σποράς, την διατάραξη των γενικών γεωργικών δραστηριοτήτων, ή άλλες απώλειες, και για τυχόν μειώσεις των καλλιεργειών  που σχετίζονται με την κατασκευή αγωγού (τόσο εντός όσο και εκτός του διαδρόμου διέλευσης)

Οι κατασκευαστικές και συναφείς δραστηριότητες, όπως η ισοπέδωση εδαφών, εκσκαφή τάφρων υποδοχής, στρώσιμο αγωγών, συγκόλληση, επιχωματώσεις, και αποκατάσταση  μπορεί να επηρεάσει γεωργικές εκτάσεις με αποτέλεσμα τη διάβρωση του εδάφους, διαταραχή με και / ή βλάβη της γεωργική επιφάνεια και συστήματα αποστράγγισης και άρδευσης, η απώλεια γόνιμου επιφανειακού εδάφους μέσω της ανάμιξης με τα μπάζα από σκάψιμο της τάφρου υποδοχής, και  συμπύκνωση του εδάφους.  Οι εργασίες κατασκευής  μπορεί να αλλάξουν την τοπογραφία επιφάνειας και μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για επανα-ισοπέδωση των  καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Είναι πιθανό η  καθίζηση του εδάφους μετά την κατασκευή της τάφρου υποδοχής  να  επηρεάσει αρνητικά  τη άρδευση με  κατάκλυση ή την κίνηση του αρδευτικού εξοπλισμού κεντρική άρδευση άξονα. Παρενόχληση  της άρδευσης μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των καλλιεργειών ή μειωμένες αποδόσεις των καλλιεργειών.  

Δικαίωμα δόμησης, Μελλοντική οικιστική ανάπτυξη, οικοπεδική αξία

Γενικές επιπτώσεις της κατασκευής και λειτουργίας  του αγωγού σε κατοικημένες εκτάσεις από την κατασκευή σχετίζονται με διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών περιορισμών στην χρήση γης (δόμηση) εντός του διαδρόμου διέλευσης του  αγωγού  και τροποποίηση  των μελλοντικών μοντέλων δόμησης.  Οι κατασκευαστικές και συναφείς διαταραχές  περιλαμβάνουν ενόχληση που προκαλείται από το περιορισμό στην πρόσβαση,  αυξημένη  κυκλοφοριακή συμφόρηση, το θόρυβο και τη σκόνη που παράγεται από την κατασκευή, η τοπική αύξηση της κυκλοφορίας, και την απομάκρυνση των αντικειμένων που είναι αποθηκευμένα στο χώρο εργασίας κατασκευής. Αυτά τα αποτελέσματα  είναι βραχυπρόθεσμα και διαρκούν μόνο μερικές εβδομάδες.

Η γη στη ζώνη  διέλευσης του αγωγού υπόκειται σε ορισμένους περιορισμούς μελλοντική χρήσης, συνήθως σχετικά με τις δομές και άλλες  χρήσεις που  μπορεί να επηρεάσουν την ασφαλή λειτουργία του αγωγού. Μπορεί  να επηρεάσει τη μελλοντική σχεδιαζόμενη οικιστική και  οικοδομική ανάπτυξης.  Θα επηρεάσει του ιδιοκτήτες οικοπέδων  ή γης  που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να  τα αξιοποιήσουν οικιστικά.


Pipeline constructionΥποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού Φυσικού Αερίου

Για το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού Φυσικού Αερίου Βαρναβα-Αλιβέρι στο Νοτιο Ευβοϊκό  ο ΔΕΣΦΑ ακολούθησε τις παρακάτω διαδικασίες. Πιθανόν να ακολουθήσει παρόμοια διαδικασία στο Βόρειο Ευβοϊκό. Πριν ποντιστεί ο αγωγος στο βυθό της θάλασσας θα προετοιμασθεί πάνω σε ειδικές πλωτές φορτηγίδες ως ακολούθως:

Θα συγκολληθεί σε μεγάλα τμήματα

Θα ελεγχθεί από πλευράς ποιοτικού ελέγχου των συγκολλήσεων

Θα ελεγχθεί με υδραυλική δοκιμή

Θα επιστρωθεί με πολυαιθυλένιο για προστασία από διάβρωση και με σκυρόδεμα για υπερνίκηση της άνωσης του θαλάσσιου νερού.

Στη συνέχεια θα ποντιστεί σταδιακά στο πυθμένα της θάλασσας. Το Τμήμα του Υποθαλάσσιου Αγωγού Φυσικού Αερίου σε βάθη μικρότερα των 14μ κοντά στις ακτές, καθώς επίσης στον Αιγιαλό και στην Παραλία, θα τοποθετηθεί μέσα σε τάφρο βάθους περίπου 2μ και θα επικαλυφθεί με ειδικά διαβαθμισμένο υλικό.

Κατά τη φάση της κατασκευής αναμένονται επιπτώσεις κυρίως στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, από τη διάνοιξη του υποθαλάσσιου ορύγματος και την ενδεχόμενη κινητοποίηση ιζημάτων στην υδάτινη στήλη. Οι επιπτώσεις αυτές είναι γενικά περιορισμένες σε έκταση και αντιστρεπτές, ενώ προβλέπεται εκτεταμένο πρόγραμμα παρακολούθησης ώστε να παραμείνουν σε αποδεκτά επίπεδα.

Το έδαφος στις Ζώνες Αιγιαλού και Παραλίας καθώς και ο πυθμένας της θάλασσας μέχρι βάθους 14 μέτρων μετά από την εγκατάσταση του Αγωγού Φυσικού Αερίου μέσα στην τάφρο θα αποκατασταθούν στην αρχική τους μορφή.

Επιπτώσεις Προσεγγίσεις σε ακτές

Ο έλεγχος των  αιωρούμενων σωματιδίων σε αυτές τις περιοχές είναι ένα βασικό πρόβλημα και θα πρέπει να δοθεί σημαντική προσοχή λόγω της σημασίας του για τη διατήρηση των ενδιαιτημάτων βυθού .

Η κηλίδα  (πλουμιο) ιζημάτων που δημιουργούνται από το έργα είναι, απίθανο να έχει σημαντικές επιπτώσεις παραπέρα από  μια στενή λωρίδα του θαλάσσιου βυθού γύρω από την  τάφρο και τη συγκράτηση περίφραγμα  θα αποτρέψει την απελευθέρωση των ιζημάτων εκβάθυνσης πέρα από 50 μέτρα από την τάφρο υποδοχής.

Εντός της περιοχής  εναποθέσεις από την τάφρο, το πλουμιο θα κατακαθίσει στο  βυθό της θάλασσας (δημιουργώντας «ασφυκτική κατάληψη βυθού»),  χωρίς  καμία σημαντική αλλαγή σύνθεσης του βυθού. Τα λεπτότερα κλάσματα  σωματιδίων από το πλουμιο θα μεταφερθούν  και θα διασπαρθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις χωρίς να έχουν καμία σημαντική επίδραση στην ευρύτερη περιοχή του βυθού της θάλασσας.

Οι επιπτώσεις στις  περιοχές  προσέγγισης του αγωγού  στην ακτή  από τη διασπορά των σωματιδίων ποικίλλει ανάλογα με την περιβαλλοντική ευαισθησία της περιοχής  Ωστόσο, η εφαρμογή  προληπτικών και διορθωτικών μέτρων μπορεί να κρατήσει   τις επιπτώσεις σε χαμηλό επίπεδο.

Θάλασσα

Η δημιουργία τάφρου υποδοχής ‘όταν απαιτείται σε  σημεία  στο βυθό της θάλασσας  θα δημιουργήσει ένα πλουμιο (κηλίδα) με ένα πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις ιζημάτων, λογω  χρήσης μηχανικού εκσκαφέα που είναι απαραίτητη σε τέτοια βάθη. Επιπλέον, επειδή το χώμα  στο βυθό έχει  πολύ μικρότερο  μέγεθος σωματιδίων,  η διασπορά και  εναπόθεση  τους  θα είναι σε  απόσταση χιλιομέτρων και θα καλύψει μεγάλη έκταση του βυθού.

Διαρροές πετρελαίου και  καυσίμων

Ακόμη και μικρές διαρροές πετρελαίου (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων) σε ένα σώμα νερού μπορεί να δημιουργήσει μια ιδιαίτερα ορατή μορφή ρύπανσης και μια μεγάλης κλίμακας διαρροή θα μπορούσε να έχει μια αρκετά σημαντική επίδραση στην αλιεία και το τουρισμό.

Ως εκ τούτου ένα υψηλό επίπεδο συντήρησης θα επιβληθεί στο πρόληψη της μικρής κλίμακας διαρροές από τα μηχανήματα και τα οχήματα και, ιδίως, από τις  φορτηγίδες και τα άλλα σκάφη. Αυτό ισχύει για την  κατασκευή του  αγωγού

Γενική επισκόπηση

Το  μέρος της ζώνης διελευσης του αγωγού  που θα τοποθετηθεί στο βυθό της θάλασσας  χρειάζεται  μικρές  παρεμβάσεις, και ως εκ τούτου  οι οικολογικές επιπτώσεις είναι μικρές. Ωστόσο, στα σημεία που ο αγωγός  προσεγγίζει την ακτή, ο αγωγός θα πρέπει να θαφτεί ,  ή στα τμήματα  του βυθού  που πρέπει να απαραίτητες για να διορθωθούν κοιλότητες, για παράδειγμα, η κατασκευή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην βενθική χλωρίδα και πανίδα (που ζει στο βυθό)   

Οι επιπτώσεις θα είναι  άμεση φυσική διαταραχής αλλά  και   έμμεσες επιδράσεις των αιωρούμενων ιζημάτων, τα οποία  συμπεριλαμβάνουν  την «ασφυκτική κατάληψη βυθού», μείωση της διείσδυσης του φωτός που απαιτείται για  βιο-σύνθεση και μπλοκάρισμα των οργάνων  λήψης τροφής.   Οι επιπτώσεις στους τόπους αναπαραγωγής  θα μπορούσε να είναι ανησυχητικές, επειδή τα αυγά των ψαριών είναι  ιδιαίτερα ευαίσθητα ασφυκτική κατάληψη βυθού

Υπάρχουν μέσα με τα οποία αυτές οι  δυσμενείς επιπτώσεις από την κηλίδα αιωρούμενων ιζημάτων  μπορούν να μετριασθούν  και περιγράφονται παραπάνω

Προσέγγιση στην ακτή

Θαλάσσια βλάστηση:

Στην περιοχή που ο αγωγός  προσεγγίζει την ακτή, μεταξύ της ακτογραμμής και το  σημείο στη θάλασσα όπου θα αρχίσει η εκσκαφή, αναπόφευκτα ο αγωγός θα περάσει από  περιοχές θαλάσσιας βλάστησης  θάλασσας.  Μαζί με υγροτόπους, τα λιβάδια της θάλασσας πιστεύεται ότι παράγουν περισσότερο  από το 80% της ετήσιας απόδοσης των ψαριών στη Μεσόγειο και η διατήρηση τους είναι  σημαντική για την  αλιεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παρουσία βλάστησης στη θάλασσα  Αυτή η βλάστηση θεωρείται από τους πιο  παραγωγικούς παράκτιους οικοτόπους. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Άτλα Θάλασσιας Βλάστησης (UNEP, 2003),  το παγκόσμιο απόθεμα αυτών των ειδών βλάστησης  έχει υποστεί μια απώλεια 15% τα τελευταία δέκα χρόνια.  Η ανθρώπινή διατάραξη από   παράκτια οικιστική ανάπτυξη  αναγνωρίζεται ως ο κύριος λόγος για την απώλεια των ενδιαιτημάτων σε μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί  ότι η απειλή αυτή προέρχεται κυρίως από αύξηση του πληθυσμού και η επέκταση της γεωργίας και την συνεπαγόμενη υποβάθμιση της ποιότητας του νερού με υπερ-φόρτωση θρεπτικών συστατικών, που  προκαλούν υπερβολική αύξηση φυκών (Smithsonian, 2003). Αυτό το είδος ζημιάς  δεν σχετίζεται με την κατασκευής ενός αγωγού, όπου η πηγή των δυνητικών ζημιών είναι η  βυθοκόρηση. Αυτή η επίπτωση  είναι βραχυπρόθεσμη και  δεν οδηγεί σε μια  μακροχρόνια υποβάθμιση της ποιότητας του νερού.

Οι αναμενόμενες επιπτώσεις για το έργο εκβάθυνσης    ως εκ τούτου, εμπίπτουν  σε δύο κατηγορίες:

1.       κατά μήκος της ζώνης βυθοκόρησης θα έχουν πιο σοβαρή μορφή επιπτώσεων,  λήγω της άμεσης μηχανικής δράσης του εξοπλισμού βυθοκόρησης.

2.       Η  γειτονική περιοχή στην λωρίδα της βυθοκόρησης, η βλάστηση της θάλασσας θα υποφέρει παροδικά , λόγω   προσωρινών εναποθέσεων από  τη κηλίδας των αιωρούμενων ιζημάτων στοά φυλλώματα   και  από την μείωση διείσδυσης του ηλιακού φωτός . Η βλάστηση της θάλασσας μπορεί, ως εκ τούτου, να ανακάμψει  σε λίγες  βδομάδες.

Αντικατάσταση των χαμένων  ιζημάτων από την κατασκευή της τάφρου υποδοχής και διαμόρφωση  για  επαναφορά  του βυθού στην αρχική του τοπογραφία  είναι απαραίτητα Προσεκτική αποκατάσταση των  ιζημάτων  προωθεί την φυσική επαναποικιοποίησης. Επιπλέον, είναι σημαντικό να μεταφυτευτεί βλάστηση  θαλασσής από το ίδιο οικοσύστημα, επειδή βλάστηση  από αλλού είναι πιθανό να έχει διαφορετικούς γονότυπους και  να απαιτεί  εγκλιματισμό στην σύσταση των   ιζημάτων,  την χημεία του  θαλασσινού νερού, τα ρεύματα, κλπ. (Precht, 2003 και Walker, 2003).

 Βενθική πανίδα.

Η πανίδα του  θα επηρεαστεί τόσο από την άμεση διαταραχή  όσο και από τη εναπόθεση των και τα ιζημάτων. Ωστόσο, αυτές οι επιπτώσεις  είναι κατά κανόνα πολύ προσωρινές

Επιπλέον, επειδή η περιοχή που επηρεάζεται από την εγκατάσταση του αγωγού θα είναι μόνο μια ά στενή λωρίδα, αναμένεται ότι οι βενθικες κοινότητες θα ανακάμψουν γρήγορα.

Μια αξιολόγηση των βενθικών επαναποικιοποίησεων  ύστερα από εκτενή εκβάθυνσης στην Ολλανδική ακτή εκτιμά ότι η πλήρης  ανάκτηση των βενθικών κοινοτήτων πανίδας διαρκεί περίπου τρία έτη (DeGroot, 1979).  Η ανάκαμψη από έργα εκσκαφής  αναμένεται να είναι γρηγορότερη, επειδή το «μήκος του ορίου» στο  οποίου τα αρχικά είδη θα επιστρέψου είναι  πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τη συνολική περιοχή βυθοκόρησης (δηλαδή οι  γνωστές "επιδράσεις παρυφών")

Στην περιοχή προσέγγισης  του αγωγού στη ακτή, πιθανόν να τοποθετηθούν ογκόλιθοι προστασίας πάνω από τον αγωγό.  Τα  πρόσθετα αναχώματα βράχων κοντά στην  μεταξύ 1,5 και την ακτή,   μια  διαφοροποιημένο  κοινότητα πανίδας  μπορεί να αναπτυχθεί, με κυριαρχία των  ειδών σκληρού υποστρώματος

Παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα αυτό αντιπροσωπεύει μια αλλαγή από τον υπάρχον περιβάλλον, μπορεί όμως  να θεωρηθεί και  επωφελές, λόγω της αύξησης της βιοποικιλότητας.

 Το συνολικό μέγεθος των  επιπτώσεων στη βενθική πανίδα θεωρείται ότι είναι μέτριο γιατί περιορίζεται σε μια μικρή περιοχή που πλήττεται.   Μόνο εκείνα τα είδη της πανίδας που σχετίζονται με τα θαλάσσια λιβάδια θα  απαιτήσουν μεγαλύτερη περίοδο ανάκαμψης.

Ψάρια

Τα ψάρια δεν επηρεάζονται άμεσα. Απλώς θα  αποφύγουν την περιοχή του θαλάσσιου βυθού που διαταράσσεται άμεσα και θα επιστρέψουν γρήγορα όταν η τοποθέτηση του αγωγού έχει τελειώσει.  Ωστόσο, οποιαδήποτε μόνιμη βλάβη στη θαλάσσια βλάστηση  ή την βενθική πανίδα θα έχει  έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις για τα είδη αυτά.

Η πρόληψη ρύπανσης των υδάτων από διαρροές πετρελαίου διαρροές, κλπ, θα συμβάλει επίσης στην ελαχιστοποίηση τυχόν έμμεσες συνέπειες για τα ψάρια, και άλλα πελαγικά είδη  πανίδας. Η συνολική επίδραση στην πελαγική πανίδα ως εκ τούτου είναι  αμελητέα.

Αλιεία

Ο τομέας της αλιείας  στον Ευβοϊκό  είναι ιδιαίτερα σημαντικός  για μηχανότρατες . Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας  του αγωγού θα επιτρέπονται οι τράτες πάνω από τον αγωγό. Ο αγωγός μπορεί να  έχει πρόσθετη προστασία έναντι πιθανών ζημιών πρόσκρουσης  με  επίστρωση σκυροδέματος  που προστίθεται  κυρίως για να αυξήσει τη σταθερότητα του, αν και  το πάχος του τοιχώματος του αγωγού και μόνο μπορεί να  παρέχει επαρκή προστασία από προσκρούσεις.

Ο κίνδυνος γαντζώματος/σκαλώματος  αλιευτικού εξοπλισμού στο υποθαλάσσιο μέρος του αγωγού είναι πιθανό αν ο αγωγός περνά πάνω από κοιλότητες  που δεν έχουν γεμιστεί (έχει κενά κάτω από τον αγωγό). Διαθέσιμα μέτρα αποκατάστασης περιλαμβάνουν άνοιγμα αυλακιού για τον αγωγό για να ενισχυθεί η κατακάθιση του, ή η εναπόθεση βράχων για να μπαζωθούν οι φυσικές κοιλότητες.

Συνεπώς, θεωρείται ότι ούτε η κατασκευή  ούτε η παρουσία αγωγού στο βυθό θα παρουσιάσει ένα σημαντικό κίνδυνο για τις αλιευτικές δραστηριότητες.  Οποιαδήποτε διαταραχή στις αλιευτικές δραστηριότητες θα περιορίζεται στο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια εναπόθεσης του αγωγού  Ως εκ τούτου, οι επιπτώσεις στην αλιεία θα είναι πολύ χαμηλές.

Επιπτώσεις στις αλιευτικές δραστηριότητες

Επιπτώσεις στις αλιευτικές δραστηριότητες θεωρούνται γενικά ως η μόνη σημαντική πιθανή επίπτωση της λειτουργιά του  υποθαλάσσιων  αγωγών. Επιπτώσεις  μπορεί να είναι  βλάβη τόσο σε αλιευτικό εξοπλισμό  άσσο  και στο αγωγό,  με πιθανό κίνδυνο την ασφάλεια των σκάφων.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στην ερασιτεχνική αλιεία  ή την αλιεία με γρι-γρι δεν είναι του τύπου που θα «πιαστεί» στον αγωγό  και δεν είναι αρκετά βαριά για να παρουσιάζουν   κίνδυνο βλάβης του αγωγού. Η αλιεία με τράτες βυθού που περιλαμβάνει  σημαντικούς κινδύνους, επειδή  το μέγεθος αγωγών  είναι  μεγάλο για να υποστεί σοβαρές ζημιές από τις συνήθεις δραστηριότητες της αλιείας,  και δεν είναι τόσο μεγάλo για να προκαλέσει σημαντική ζημία στις τράτες . Η εκσκαφή ορυγμάτων, το γέμισμα που τοποθετείται κάτω και παράλληλα με τον αγωγό, πάνω σε αυτές τις σχετικά μικρά μήκη που απαιτούν διόρθωση των κοιλοτήτων, θα εξαλείψει τη δυνατότητα γαντζώματος  αλιευτικού εξοπλισμού στον αγωγό.

Το  PARLOC ( Pipeline and Riser Loss of Containment) στην Βρετάνια έχει καταγράψει 11  ζημιες γαντζώματος σε αγωγό σε  25.000 χλμ. υποθαλάσσιων αγωγών μεταξύ του 1996 και του 2001. Το PARLOC κατέγραψε και  1 περιστατικό βλάβης από γάντζωμα στην περιοχή προσέγγισης στην  ακτή. Τα συμβάντα συνέβησαν από σύρσιμο της άγκυρα (λόγω κακών καιρικών ) ή από την επείγουσα αγκυροβόληση λόγω βλάβης του κινητήρα

Επιτώσεις στην θάλασσα από τυχόν διαρρόες αερίου

Βλάβες στους υποθαλασσίους αγωγούς  συχνά οφείλονται σε  ελαττώματα, υλικό ή συγκόλλησης αλλά και αγωγοί μπορούν επίσης να πληγεί από άγκυρες ή τράτες ή πλήττονται από σεισμούς ή διάβρωση του εδάφους. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εκλύσεων του φυσικού αερίου στη θάλασσα είναι ιδιαίτερα σοβαρές όταν συμβαίνουν κοντά στην ακτή, σε ρηχά νερά ή σε περιοχές με αργή κυκλοφορία του νερού.

     Τοξικά για τα ψάρια και τα οστρακοειδή  

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το φυσικό αέριο θα ήταν απλά θα βγει την επιφάνεια τη; θάλασσας και να εξατμιστεί γρήγορα,  στην πραγματικότητα όμως ένα σημαντικό τμήμα διαλύεται στο νερό και είναι ιδιαίτερα τοξικό για τη θαλάσσια ζωή. Το αέριο μπορεί να διεισδύσει γρήγορα τα σώματα των ψαριών, να κάνει άμεση ζημιά στα βράγχια, το δέρμα,  στους χημειοϋποδοχείς και τα μάτια, και να γεμίσει την  αέριο κύστη, καθιστώντας το ψάρι αδύνατο να ελέγξει την επίπλευση του.   Συγκεντρώσεις 0,02 - 0,05 mg / l, σε φυσικό αέριο είναι αισθητές από τα ψάρια και τα ψάρια θα απομακρυνθούν. Εάν, ωστόσο, τα ψάρια εκτίθενται σε συγκεντρώσεις πάνω από 1 mg / l που γίνονται ενθουσιασμένος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα επαφής, στη συνέχεια, αποπροσανατολισμένα και δεν μπορούν να φύγουν. Μέσα σε 15 - 20 λεπτά τα ψάρια  που εκτίθενται σε τέτοιες συγκεντρώσεις δείχνουν σημάδια της οξείας δηλητηρίασης, και πεθαίνουν μέσα σε 1-2 ημέρες από την έκθεση. Οστρακοειδή επίσης θανατώνονται από την έκθεση σε φυσικό αέριο.  Τα Ζωοπλαγκτόν και φυτοπλαγκτόν μπορούν να ανεχθούν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις  αερίων από ότι μπορούν τα ψάρια και οστρακοειδή  ( πεθάνουν στα 2 - 5 mg / l).  

Στη Βόρεια Θάλασσα και στην Καλιφόρνια, τα οικοσυστήματα κάτω διαταραχθεί και συνθέσεις των ειδών τους μεταβάλλεται όπου υπάρχει διαρροή αερίου. Η βιομάζα των έμβιων όντων μειώνεται και τα οστρακοειδή εξαφανίζονται.  Μερικά ψάρια, όπως το καλκάνι, είναι πιο ευαίσθητα στο αέριο από ό, τι άλλα είδη. Οι νεογνοι είναι πιο ευαίσθητα από τα μεγαλύτερα ψάρια. Τα ψάρια, επίσης, να γίνει πιο ευαίσθητα, αν κατ 'επανάληψη εκτίθενται σε χαμηλές συγκεντρώσεις του αερίου. Τα ψάρια είναι πιο ευάλωτα όταν η θερμοκρασία του νερού είναι υψηλές ή όταν οι συγκεντρώσεις οξυγόνου είναι χαμηλές (όπως σε μια ευτροφική εκβολή το καλοκαίρι). Αν το αέριο είναι «όξινο», ή περιέχει σουλφίδια, είναι πολύ πιο ιδιαίτερα τοξικά για τη θαλάσσια ζωή.

ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ

Στο τέλος της ζωής του, αναμένεται να είναι γύρω στα πενήντα έτη, ο  αγωγός θα πρέπει να τεθεί εκτός λειτουργίας και θα διαλυθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις  βέλτιστες διεθνείς πρακτικές που θα επικρατούν εκείνη τη στιγμή. Επί του παρόντος,  δεν υπάρχουν επίσημες διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες ειδικά για την  διάλυση  των αγωγών. Ωστόσο, συμβάσεις που είναι ήδη σε ισχύ για  αλλού είδους υπεράκτιες εγκαταστάσεις, κυρίως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982  είναι  ενδεικτικής πιθανών μελλοντικών , Σύμφωνα με την σύμβαση «Οι εγκαταστάσεις ή κτίσματα που εγκαταλείπονται ή περιπίπτουν σε αχρηστία αφαιρούνται  για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, λαμβάνοντας υπόψη γενικώς αποδεκτά διεθνή πρότυπα που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο αυτό από του αρμόδιου διεθνούς οργανισμού. Η  απομάκρυνσή τους λαμβάνει  υπόψη δεόντως επιπτώσεις στην αλιεία, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των άλλων κρατών.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

Η μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω αγωγών συνεπάγεται κάποιο κίνδυνο για τον ανθρώπινο πληθυσμό  σε περίπτωση ατυχήματος και την επακόλουθη απελευθέρωση αερίου. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πυρκαγιά ή η έκρηξη μετά από μια ρήξη του αγωγού .

Το μεθάνιο (CH4),  που είναι το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, είναι άχρωμο, άοσμο, και άγευστο. Το μεθάνιο δεν είναι τοξικό και έχει χαρακτηριστεί ως ένα απλό ασφυξία που κατέχει μια μικρή κίνδυνο εισπνοής. Αναπνοή των υψηλών  συγκεντρώσεων CH4 μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη οξυγόνου και σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο.  Το φυσικό αέριο ( CH4) έχει    θερμοκρασία αυτανάφλεξης περίπου 580  Βαθμούς Κελσίου και είναι εύφλεκτο σε συγκεντρώσεις μεταξύ 5% και 15% στον αέρα.  Αυτές οι συγκεντρώσεις συνήθως υπάρχουν όταν το μεθάνιο είναι παρόν σε ένα περιορισμένο χώρο.   Τα μίγματα μεθανίου στον αέρα πολύ αραιωμένο και συνήθως δεν είναι εκρηκτικά.  Ωστόσο, υψηλές συγκεντρώσεις μεθανίου μέσα σε ένα κλειστό χώρο μπορεί να εκραγούν αν εκτεθούν σε κάποια  πηγή ανάφλεξης.  Το Μεθάνιο είναι  ελαφρύτερο του αέρα  και σε ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες και διασπείρεται γρήγορα στον αέρα.

Τι προκαλεί ατυχήματα σε αγωγούς φυσικού αερίου;

Σύμφωνα  με στατιστικά στοιχεία από  την Αμερικανική  Δ/νση Ασφάλειας Αγωγών  και Επικίνδυνων Υλικών (Pipeline & Hazardous Materials Safety Administration) μεταξύ του 1993 και 2012 στις ΗΠΑ έγιναν  1,182 ατυχήματα σε αγωγούς φυσικού αερίου που προκάλεσαν   42  θανάτους και 209 τραυματισμούς  και 1.574.076.643  δολάρια δηλωμένες ζημίες σε ιδιοκτησιες.  Από αυτά τα ατυχήματα τα 359 ήταν σε υποθαλασσίους αγωγούς (με 2 θανάτους, 7 τραυματισμούς και 380.213.772 δολάρια ζημίες) Κατά μέσο όρο  μεταξύ του 2010 και 2012  στις καταγράφονται 112 ατυχήματα σε αγωγούς ανά έτος, με 3 θανάτους ανά έτος, 23 τραυματισμούς και 186.800.018 δολάρια ζημίες  σε ιδιοκτησίες ετησίως.

Αιτίες ατυχημάτων σε αγωγούς φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μεταξύ 1993-2013 (Pipeline & Hazardous Materials Safety Administration)

20,9%  από διάβρωση του αγωγού (11.6% εσωτερική  διάβρωση και 9.2% εξωτερική διάβρωση)

20,1% από εκσκαφές κοντά στον αγωγό

2,2%  Λάθη στη λειτουργία του αγωγού (υπέρ-συμπίεση αερίου)

 23,8% Βλάβη η ελάττωμα στο εξοπλισμό, υλικά ή την συγκόλληση

11,4% στοιχειά της φύσης (3.1% σεισμοί, 4.8%, βροχές/πλημμύρες, κλπ)

5,9%  Άλλες αιτίες (φωτιά/ έκρηξη, αλιεία, σαμποτάζ, κλπ)

15,3%  διαφορές άλλες αιτίες.

Βασικά ατυχήματα σε αγωγούς

11 Δεκ. του 1998 το εργαζόμενο προσωπικό τρυπήσει ένα υπόγειο αγωγό φυσικού αερίου στο Σεντ Κλάουντ, Μινεσότα Από την  έκρηξη σκοτώθηκαν τέσσερα άτομα, τραυματίστηκαν 11, και κατέστρεψε έξι κτίρια.

 19 του Αυγούστου του 2000 μια έκρηξη αγωγού κοντά στο Carlsbad, NM, σκοτώθηκαν 12 άτομα.

 13η Δεκεμβρίου, 2005 εργαζόμενοι αφαιρώντας μια υπόγεια δεξαμενή πετρελαίου σε Bergenfield, NJ, υπονόμευσε έναν αγωγό φυσικού αερίου. Η γραμμή αερίου αργότερα απέτυχαν, προκαλώντας έκρηξη. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

 

11 Νοέμβρη 2006 Ο χειριστής μπουλντόζας αποτεφρώθηκε όταν η μηχανή του χτύπησε το Rockies Express (REX) αγωγό φυσικού αερίου στο Cheyenne, Wyo.

 14η Σεπτεμβρίου του 2008 αγωγός φυσικού αερίου εξερράγη στο Appomattox, Βιρτζίνια, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, καταστρέφοντας δύο σπίτια, και  προκαλωντας ζήμιες  σε 100 άλλες ιδιόκτησίςς. Ο αγωγος είχε περάσει τους ελέγχους  τρεις μήνες νωρίτερα.

 14 του Νοεμβρίου, 2009 Ο αγωγός REX έπαθε βλάβη  κοντά στοPhilo, Οχάιο. Πολλά σπίτια είχαν εκκενωθεί. Δεν τραυματίστηκε κανείς.

 8 Ιουν 2010 Δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, όταν μια μπουλντόζα χτύπησε ένα αγωγο  συγκέντρωση αερίου στο  Darrouzett του Τέξας Panhandle.

29, Ιουνίου του 2010 Τρεις άνδρες που εργάζονται σε μένα αγωγο ια γραμμή συγκέντρωση αερίου, σε Grady County, Οκλαχόμα, τραυματίστηκαν, όταν εξερράγη.

  9 Σεπ, 2010 αγωγος υψηλής πίεσης φυσικού αερίου εξερράγη στο San Bruno, ένα προάστιο του Σαν Φρανσίσκο. Η έκρηξη κατέστρεψε 38 σπίτια και προκάλεσαν ζημιές 120 σπίτια. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν.

 11 Γενάρη 2011 Μια διαρροή βρέθηκε στο αγωγο Millennium, που φτιαχτηκε  το 2009, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. Αργότερα η έρευνα διαπίστωσε ότι ένα τμήμα του βρέθηκε  ελαττωματικο σε  μια επιθεώρηση και είχε αφαιρεθει, εγκατασταθηκε όμως κατά λάθος. Δεν τραυματίστηκε κανείς.

 18η Ιανουαρίου του 2011 Μια βάνα αέριου εξερράγη, ενώ  επισκευαζοταν στη στη Φιλαδέλφεια σκοτώνοντας ένα μέλος του πληρώματος επισκευής και τραυματίζοντας έξι άτομα.

 10 Φεβρουαρίου, 2011 Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ σπίτια καταστράφηκαν σε μια έκρηξη αερίου και πυρκαγιά στο Allentown.

 16 Νοεμβρίου 2011 Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και τρία σπίτια καταστράφηκαν όταν μια αγωγος ς αερίου εξερράγη νότια της Zanesville, Οχάιο. Το ατύχημα, προφανώς προκλήθηκε από ελαττωματική συγκόλληση, ήταν η τρίτη βλαβη για αγωγού φυσικού αερίου  της El Paso Corp στο   Tennessee το 2011.

 3 Δεκ. 2011 Ένας αγωγος φυσικου αέριου είχε ρήξη κοντά Sweetwater, Αλαμπάμα, με μια έκρηξη που θα μπορούσε να ακουστεί για 30 μίλια. Κανείς δεν τραυματίστηκε

 

πλήρης κατάλογος ατυχημάτων

Περισσότερες πληροφορίες

στο  nogaspipeline.org 
web analytics hit counter
Powered by web analytics company .