Ποια είναι η ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική;

H ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ Α.Εείναι θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΕ και του ομίλου κατασκευών ΓΕΚ ιδρύθηκε το έτος 2000 και δραστηριοποιείται στο χώρο των θερμικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Η Ηρων  έχει μια μονάδα 147 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο στη θέση Χαραϊντίνι στη Θηβα  (διπλανή φωτογραφία), και κατασκευάζει εργοστασιο στη βοιωτιαάλλη μια μονάδα (συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ) ισχύος 435 MW που θα είναι έτοιμη το 2009. Ο επόμενος σταθμός φυσικού αερίου, προγραμματίζεται στην θέση Ασπρούδια – Μότσου στα Βιγκλάφια του Δήμου Νεάπολης στην Λακωνία. Ήδη έχει γίνει αίτηση στη ΡΑΕ (στις 13/7/08) για μονάδα ισχύος 448MW σαν "Στεροπης Θερμοηλεκτρική ΑΕ" και οι κάτοικοι φυσικά έχουν αρχίσει τις αντιδράσεις.

Το 2008 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, εισηγήθηκε την απόρριψη της αίτησης της Ήρων Θερμοηλεκτρική για μεταβίβαση στη ΔΕΗ άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την μονάδα της Βοιωτίας.

Το Μάρτη του 2008 δημοσιεύθηκε η Ήρων Θερμοηλεκτρική ότι είναι "ενα βήμα πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας" στρατηγικής συνεργασίας με την Βελγική  Electrabel (Capital.gr, 31/3). Έκτοτε δεν υπήρξαν εξελίξεις. Το Δεκέμβρη του 2008 το 50% της Ήρων Θερμοηλεκτρική, μεταβιβάστηκε στην GDF SUEZ (Ναυτεμπορική 20/12/08). Η αξία της Ήρων αποτιμήθηκε σε 480 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρία είναι πλειοδότης του διαγωνισμού εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου Βεύης αν και ο  διαγωνισμός δεν έχει κατακυρωθεί ακόμα. Τα ορυχεία μέχρι το 2002 ήταν ιδιοκτησία του κ. Βαρβούτη.  Το δικαίωμα εκμετάλλευσης είναι για 15 χρόνια με δικαίωμα παράτασης έως και 50 χρόνια. Το κοίτασμα της Βεύης διαθέτει σύμφωνα με το ΙΓΜΕ αποθέματα 95 εκ. τόνων λιγνίτη πολύ καλής απόδοσης που  μπορεί να τροφοδοτήσει μια ηλεκτροπαραγωγική μονάδα 330MW για 35 έως 40 χρόνια. Τολιγνιτωρυχείοαποτελεί μία από τις δύο πηγές προμήθειας καυσίμου για τον ΑΗΣ Μελίτης της ΔΕΗ μαζί με αυτό Αχλάδας Φλώρινας. Δεδηλωμένος στόχος της εταιρείας είναι η εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου με σκοπό την κατασκευή μονάδας λιγνίτη.

Βεγορα -Βευη- Μελιτη

Στις 15/11/07 η ΗΡΩΝ (σαν ΗΡΩΝ συμμετοχών) έκανε αίτηση στη ΡΑΕ για τη κατασκευή λιγνιτικής μονάδας 460MW στον οικισμό της Βεγόρας (λίμνη Βεγορίτιδα) του δήμου Φιλώτα στη Φλώρινα. Οι κάτοικοι  της περιοχής  έχουν ξεσηκωθεί (βλέπε σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας) (κοίτα  χάρτη). Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Euro2day (22/9/08) " Στις αρχές Αυγούστου η Ρυθμιστική Αρχή γνωμοδότησε θετικά για άδεια παραγωγής και αυτή τη στιγμή εκκρεμεί το τελικό "ΟΚ" από το υπουργείο Ανάπτυξης. ..... η ΡΑΕ αποφάσισε να γνωμοδοτήσει θετικά για την άδεια παραγωγής της λιγνιτικής μονάδας, αφού η Ήρων Θερμοηλεκτρική προσκόμισε έγγραφα από ορυχείο της Fyrom ότι θα έχει εξασφαλισμένες εισαγωγές λιγνίτη περί τους 3 εκατ. τόνους ετησίως. "  πηγή: Ήρων: Νέα άδεια για λιγνιτική μονάδα Euro2day (22/9/08).

Το Σεπτεμβρη του 2008  η Ήρων κατέθεσε στη ΡΑΕ νέες αιτήσεις για δύο μονάδες φυσικού αέριου Δομοκό  συνολικής ισχύος 800 MW.

 

Η ΗΡΩΝ θέλει να  κατασκευάσει μονάδα του λιθανθρακικού σταθμού  ισχύος 460MW με τεχνολογία ρευστοποιημένης κλίνης (CFB). Η μονάδα είναι ίδια με αυτή που  κατασκευάζεται στην Lagisza Πολωνίας από την  Foster Wheeler (εικονιζόμενη δίπλα) μοναδα Lagisza


Οι προβλεπόμενες εκπομπές SO2 / NO2 / CO / σκόνης μικρότερες των 200 / 200/ 200 / 30 mg/Nm3 όπως ορίζει η
οδηγία 2001/80/EC. Αναμενόμενος βαθμός απόδοσης 43%. Η μονάδα θα καταναλώνει 1.2 εκατομμύρια τόνους λιθάνθρακα ετησίως και σύμφωνα με την εταιρεία θα παράγει 2.4 εκατομμύρια τόνους CO2.

Σύμφωνα με την εταιρία "Η επιλογή της ως άνω τεχνολογίας έγινε διότι υπάρχει η δυνατότητα χρήσης καυσίμων σε μείξη με μεγάλα όρια χαρακτηριστικών θερμογόνου δύναμης, τέφρας, υγρασίας, έτσι ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από ένα προμηθευτή λιθάνθρακα που θα περιόριζε τόσο την διάρκεια λειτουργίας της μονάδας, όσο και την οικονομικότητα αγοράς της πρώτης ύλης". Σε απλά ελληνικά η μονάδα θα έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί οποιασδήποτε ποιότητας (και κατά συνεπεία ρυπαντότητας) λιθάνθρακα ακόμη και λιγνίτη του οποίου τη χρήση η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να μειώσει.

Η ΗΡΩΝ υπολογίζει να πάρει άδεια εγκατάστασης το Μάη του 2008, τέσσερα χρόνια να κατασκευάσει τη μονάδα και να αρχίσει να λειτουργεί το
Μάη του 2012.  Αυτό είναι μόνο η αρχή, η ΗΡΩΝ σχεδιάζει να επεκτείνει σημαντικά την ισχύ αυτής της μονάδας
.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της η ΗΡΩΝ ανακοινώνει οτι: "Λόγω της συνεχούς εξέλιξης της τεχνολογίας και της αδυναμίας των κατασκευαστών να τηρήσουν της υποχρεώσεις τους και του χρόνου παράδοσης του εξοπλισμού, δεν αποκλείεται η αλλαγή του προτεινόμενου κατασκευαστή από άλλον με την ισοδύναμη περιβαλλοντικά τεχνολογία του κονιοποιημένου λιθάνθρακα άλλης ονομαστικής ισχύος". (Ολόκληρη η ανακοίνωση). Σημειωτέον ότι η ΗΡΩΝ έχει πάρει θετική γνωμοδότηση από την ΡΑΕ για τεχνολογία "ρευστοποιημένης κλίνης" και όχι "κονιοποιημένου λιθάνθρακα" που έχει διαφορετική απόδοση και περιβαλλοντικές συνέπειες (δηλ. δεν είναι τεχνολογικά ισοδύναμη). Η τεχνολογία "κονιοποιημένου λιθάνθρακα" είναι η χείριστη από τις εμπορικά διαθέσιμες τεχνολογίες καύσης. Λογικά θα πρέπει να αναμένουμε νέα αίτηση στη ΡΑΕ για αλλαγή της τεχνολογίας και της ισχύος όπως προβλέπει ο νόμος (αρθρο 16δ  της Υπουργικής  Απόφασης Δ6/Φ1/οικ.5707 ΦΕΚ  448 3/4/2007,). 

 

 


 

Τι πρέπει να γνωρίζεις

>> Ποια είναι η ΗΡΩΝ Θερμοηλεκτρική;

>> Τι προτείνει να κατασκευάσει;

>> Ποιες είναι οι συνέπειες αυτής της μονάδος;

>> Πόσο  επιβλαβής είναι η επιλεγμένη τεχνολογία καύσης;

>> Τι γνωμοδότησε η ΡΑΕ;

>> Μα θα μειωθεί η ανεργία;

>>Tι λέει η εμπειρία από άλλα μέρη όπως η Πτολεμαΐδας που ζουν χρόνια με το  πρόβλημα;

>> Ποια σπάνια και υπό αφανισμό είδη φυτών και ζώων επηρεάζονται;

>>Ποια είναι τα επόμενα βήματα στη διαδικασία αδειοδότησης;  Που  μπορούμε να σταματήσουμε την ΗΡΩΝ;

>> Για ποιο λόγο η κυβέρνηση θέλει το λιθάνθρακα αν και οι επιπτώσεις είναι τόσο σοβαρές; Ποια είναι η απάντηση μας;

>> Τι έχει γίνει μέχρι τώρα; Το ιστορικό της υπόθεσης;

>> Συμμέτασχε στη δημόσια συζήτηση για το θέμα

 

 τι μέλει γενέσθαι