Η Φωνή του Κηρεώτη ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΠροτάσεις σας που θέλετε να συζητηθούν στο Δημοτικό ΣυμβούλιοΘέμα: Να τιμηθεί η σφαγή του Μαντουδίου το 1823
Σελίδες: [1]   Κάτω
Αποστολή θέματος | Εκτύπωση
Αποστολέας Θέμα: Να τιμηθεί η σφαγή του Μαντουδίου το 1823  (Αναγνώστηκε 2121 φορές)
admin
Administrator
Hero Member

Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

« στις: Μαρτίου 20, 2009, 03:24:01 am »

Να τιμηθεί η σφαγή του Μαντουδίου το 1823

Αγαπητέ κ.  δήμαρχε και δημοτικοί σύμβουλοι Κηρέως,

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία της τοπικής εφημερίδας Σερβιτόρος της Ευβοίας, το 1823, ο τουρκικός στρατός του Γιουσούφ Μπερκόφτσαλη ξεπερνώντας την αντίσταση των Ελλήνων στο ρέμα του Μαντουδίου κατέκαψε το Μαντούδι και έσφαξε τους κατοίκους του.  Αρκετοί Μαντουδιανοί στην προσπάθεια τους να γλιτώσουν την σφαγή κατάφυγαν χωρίς επιτυχία στη σημερινή θέση "Πελέκι". Το οποίο φέρεται ότι πήρε το όνομα του από τις σφαγές (δηλ. από τον πέλεκυ των Τούρκων)
Σύμφωνα με την ίδια πηγή «Για τη σφαγή των κατοίκων του Μαντουδίου, διασώθηκε προφορικά, ότι μετά την καταστροφή στα Πλατάνια, είχε γεμίσει από κεφάλια σκοτωμένων το πηγάδι που υπήρχε κοντά στο σημερινό γήπεδο. Ακόμη, πως μέσα στις κουφάλες των πλατανιών, υπήρχαν νεκροκεφαλές μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα».
Ο  Πηλιώτης (Ευβοια) αρχιμανδριτης  Ναθαναήλ Ιωάννου στα «Ευβοϊκά» το 1857  αναφερει (σελ. 58)  οτι υπηρξαν 2.000 θύματα απο τους Τουρκους  στα χωρια Αχμέταγα (σημερινό Προκόπι)  και Μαντούδι που αιφνιδιαστηκαν απο την παρουσία των Τούρκων και δεν προλαβαν να διαφύγουν. Τα υπολοιπα χωρια τηε Εύβοιας οταν εμαθαν τα νέα καταφεραν και κρυφτηκαν στα βουνά  ή εφυγαν δια της θαλάσσης στις Σποράδες και αλλού.

Το σύγγραμμα του Ιωάννη Μαυρομάτη «Ιστορία του Αγώνος της εν Εύβοια Επαναστάσεως του 1821» επιβεβαιώνει ότι 30.000 Γενίτσαροι και Οθωμανοί του υπέργηρου Γιουσούφ Μπερκόφτσαλη  κατέστρεψαν στο διάβα τους όλη την Βόρεια Εύβοια από τα Βρυσάκια (δυτικά της Καστέλλας) μέχρι το Ξηροχώρι (σημερινή Ιστιαία).  Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρομάτης  «….καίοντας τα χωρία, σφάζοντας τους χριστιανούς, σκλαβόνοντες τας  οικογενείας των άπαντας, όπου μέχρι τέλους του έτους 1823 έσπειραν αλάτι άπασαν την Εύβοια οι Οθωμανοί και ανεχώρησαν».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή μόνο το χωριό Βλαχιά του δήμου Κηρέως έμεινε ακυρίευτο από τους Οθωμανούς χάρη στον ηρωισμό δυο Ευβοιωτών οπλαρχηγών, του  Αθανάση Χοντροβασίλη και του Βασίλη Κόκκαλη. Οι δυο καπετάνιοι με 400 Ευβοείς απέκρουσαν τους Οθωμανούς και γενίτσαρους στην θέση Τριαλλά και «Κακιά Σκάλα» (δρόμο Πήλι-Βλαχιά). Τούρκικο πόδι δεν πάτησε στην Βλαχιά. Ο Βασίλης Κόκκαλης έχασε την ζωή του στη μάχη της «Κακιάς Σκάλας».

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία ο kireas.org  κάνει  την παρακάτω πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηρέως στα πλαίσια του νόμου 3463/2006 άρθρο 125.

1) Να φροντίσει ο δήμος Κηρέως για την επαλήθευση της ιστορικής ακρίβειας και αποτύπωσης των παραπάνω γεγονότων.

Μετά την ακριβή ιστορική αποτύπωση των γεγονότων ο kireas.org  προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο:

2) Να καθιερώσει τοπική εορτή για την μνήμη της σφαγής και καταστροφής του Μαντουδίου και των γειτονικών χωριών καθώς και του ηρωισμού των δυο προστατών  της Βλαχιάς και των Ελλήνων που κατέφυγαν εκεί

3) Να αναγείρει μνημείο σαν φόρο τιμής στους σφαγέντες  και τον ηρωισμό των μαχόντων

4)  Να ονομάσει δυο δρόμους (ή πλατεία) του δήμου Κηρέως με τα ονόματα των καπεταναίων Αθανάση Χοντροβασίλη και  Βασίλη Κόκκαλη

Πηγές:
 Μαντούδι, Σερβιτόρος της Εύβοιας

Ο δήμος Κηρέως στους βυζαντινούς χρόνους και στην εποχή της επανάστασης του 1821, Σερβιτόρος της Εύβοιας

Επίτομο Λεξικό Της Ελληνικής Ιστορίας Έκδοση: ΤΟ ΒΗΜΑ, 2004

«Ιστορία του Αγώνος της εν Ευβοία Επαναστάσεως του 1821» του  Ιωάννου Αναστασίου Μαυρομμάτου Εν Χαλκίδι: Εκ των Καταστημάτων-Αδελφών  Αθανασιάδου, 1892.

Τα παρακάτω  στοιχεία αντανακλούν μαρτυρίες και σε κάποιες περιπτώσεις ερμηνείες από τις συγκεκριμένες πηγές που χρησιμοποιήθηκαν. Η σφαγή της Βόρειας Εύβοιας το καλοκαίρι του 1823 καθώς και η ύποπτη "λιποταξία" των υπερασπιστών της στο "Δερβένι" είναι αναμφισβήτητο γεγονός από όλες τις ιστορικές πηγές. Η διαφωνία είναι σε σχέση με το καταλογισμό των ευθυνών στους Ιωάννη Κωλλέτη (τότε ύπαρχο Ευβοίας), Διαμαντή Νικολάου Ολυμπίου (αρχιστράτηγος Ευβοίας) και τον Οδυσσέα Ανδρούτσο (Αρχιστράτηγο Στερεάς Ελλάδας). Παραθέτουμε ένα αριθμό αποσπασμάτων για το θέμα όπως ακριβώς γράφτηκαν   άπα διάφορες ιστορικές πηγές για να σχηματίσετε την δική σας γνώμη.

Λόγου του μεγέθους  το  ιστορικό έχει διανεμηθεί σε 3 μέρη για την σφαγή και ένα  μερος για το τι έγινε πριν την σφαγή.  Οι περισσότερες πηγές είναι πρωτογενείς  (οι συγγραφείς συμμετείχαν στον αγώνα) και μερικές φορές βιωματικές.  Κάθε μέρος φωτίζει διαφορετικές πτυχές της ιστορίας και μερικές φορές δίνει μια διαφορετική ερμηνεία στα γεγονότα εξαρτώμενου από την θέση και το ρόλο του συγγραφέα στην Επανάσταση. Για μια σφαιρικότερη άποψη επί του θέματος θα πρέπει να διαβάσετε όλα τα μέρη

Τεκταινόμενα πριν την σφαγή

Μέρος 1

Μέρος 2

Μέρος 3

ΜΕΡΟΣ  1

Τα σχετικά αποσπάσματα απο το βιβλίο του Ιωάννη  Μαυρομμάτη

.......................................
..................................... ( οι σελίδες 1-18 παραλειπονται, μπορείτε ομως να τις διαβάσετε στο βιβλίο κανε κλικ εδώ)

[/size]

* Σιδερόπορτα" ή "Σιδερόκαστρο"  ειναι το κάστρο της Κλεισούρας στο "Δερβένι" (φαράγγι 6,5 χλμ νότια του Προκοπίου) που κτιστηκε απο τους Λομβαρδους το 1205. Το φαράγγι του ποταμου Κηρέα ( "Δερβένι" ) ηταν τόσο στενό που λέγεται ότι κλεινόταν  με σιδερένια πόρτα (απο όπου και το ονομα "Σιδερόπορτα" ή "Σιδερόκαστρο".)

* Τσέργαις ή Τσέργες μετονομάστηκαν σε Γλυφάδα (το 1954)

........................................
..................................... Τι υπολοιπες σελίδες μπορείτε να τις διαβάσετε απο το βιβλίο εδώ

Χάρτης της περιοχής με τα γεγονότα

Τα Ανδριαλλά ή Τριαλλά ειναι Βόρεια του χωριού Σταυρός (κοντά στη σημερινη θέση Μνήματα)

ΣΗΜ. Σην ιδια πηγή μνημονευονται τα ονόματα αγνωστων σήμερα  δευτερευοντων οπλαρχηγών της Ευβοίας (περα του γνωστου Λιμνιωτη ήρωα Αγγελή Γοβιού και του Κριεζώτη απο τα Κριεζά) απο διαφορα μερη της Ευβοιας που θα πρεπει να τιμηθούν στα μέρη τους.  Οσον αφορα τον Δήμο Κηρέα οπου ενεργοποιουμαστε σαν συλλογος επισημάναμε (χωρίς να δινουμε μεγαλυτερη αξία απο οτι στα αλλα ονοματα αγωνιστων στην λίστα) το ονομα καποιου  Ιωαννη Κατσικόγιαννη απο το Μαντούδι. Δες παρακάτω:

Άλλα στοιχεία

Αποσπασματα απο τα " Ιστορικά της Ελληνικής Παλιγγενεσίας ή ο ιερός των Ελλήνων αγών / Μ. Οικονόμου ...  Οικονόμου", Μιχαήλ Γεωργίου, εκδοση  1873.

Έτος 1821

...................................................

Έτος 1823
Η μονοημερη αντίσταση στο Δερβένι τις 22 Ιουλιου 1823 και η λιποταξία του Διαμαντή Νικολάου

"Τρικούπης, Σπυρίδων,Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως Σπυρίδωνος Τρυκούπη.1860 [ΧΤΔ 168112-3]"

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ  ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΔΩ

H Σφαγή της Χίου - του Eugene Delacroix
« Τελευταία τροποποίηση: Δεκεμβρίου 08, 2009, 12:02:10 pm από admin » Αναφορά στον συντονιστή   Καταγράφηκε
admin
Administrator
Hero Member

« Απάντηση #1 στις: Μαρτίου 24, 2009, 09:10:33 pm »

Πηραμε την παρακάτω απάντηση στην προτάση μας

Επιστολή του ερευνητή Αλέξανδρου Καλέμη

Προς τον Σύλλογο «Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως»

Κοινοποίηση,

Δήμαρχο Κηρέως

"Αγαπητοί φίλοι, παρακολουθώ από καιρό τα δρώμενα της ιστοσελίδας του Συλλόγου σας, επικροτώντας σε γενικές γραμμές την προσπάθειά σας, η οποία θέλω να πιστεύω πως πηγάζει από την αγνή σας αγάπη προς την ιδιαίτερη πατρίδα μας την Εύβοια και ειδικότερα τη Βόρεια Εύβοια.

Ονομάζομαι Αλέξανδρος Καλέμης είμαι ερευνητής, συγγραφέας, αρθογράφος του Πανευβοϊκού Βήματος και εκδότης. Έχω μέχρι σήμερα δημιουργήσει και κυκλοφορήσει 28 βιβλία με αποκλειστική θεματολογία τους την Εύβοια (ιστορία, λαογραφία, φυσικό περιβάλλον, τουριστικές υποδομές κ.α.). Πολλά από αυτά ευτύχησαν υψηλής κυκλοφορίας και αγοραστικής αποδοχής από το ελληνικό βιβλιόφιλο κοινό. Σας αναφέρω την ταυτότητά μου διότι κατ'ουδένα τρόπο δεν θα είχα την απαίτηση να με γνωρίζετε. Δυστυχώς όμως αυτή η δικαιολογημένη άγνοιά σας για το ταπεινό μου έργο με αναγκάζει, στα πλαίσια πάντα του πολιτισμού και της δημοκρατίας, να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για το περιεχόμενο του άρθρου σας «Να τιμηθεί η σφαγή του Μαντουδίου το 1823» το οποίο χρησιμοποιεί στοιχεία από τα βιβλία μου «Ο Κηρέας της Εύβοιας» και «Αγγελής Γωβιός. Επανάσταση στην Εύβοια» κατονομάζοντας ως πηγή μόνο την αναμφισβήτητα εξαιρετική ηλεκτρονική εφημερίδα «Ο Σερβιτόρος της Εύβοιας». Παρά το γεγονός της αντιδεοντολογικής παρατυπίας, δεν θα έμπαινα στον κόπο του σχολιασμού γιατί επαναλαμβάνω, πως δεν έχω την απαίτηση τα μέλη ενός συλλόγου να γνωρίζουν τους πάντες και τα πάντα.

Η αιτία της παρέμβασής μου είναι αφενός η επιπόλαια ιστορική αναφορά στα γεγονότα της περιόδου 1823, αφετέρου οι αστείες (επιτρέψτε μου) προτάσεις σας στο Δημοτικό Συμβούλιο Κηρέως και η κατάφορη αδικία προς το πρόσωπο του νυν Δημάρχου κ. Πρόδρομου Ενωτιάδη στο σημείο τουλάχιστον, που τον προτρέπετε να επαληθεύσει!!! την ιστορική ακρίβεια γεγονότων, που δεν μπήκατε καν στον κόπο να εξετάσετε από μόνοι σας πριν συντάξετε αυτό το πρόχειρο άρθρο.

Σας ενημερώνω λοιπόν, προς αποκατάσταση της αλήθειας, πως από το 1996 ο Πρόδρομος Ενωτιάδης υπήρξε και ο «πρόδρομος» της προσωπικής μου ερευνητικής πορείας αφού ήμουν, μεταξύ άλλων, ένας από αυτούς που είχε παροτρύνει και ενισχύσει να ερευνήσουν για την Εύβοια και την ιστορία της από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Ως Πρόεδρος μάλιστα τότε της Τ.Ε.Δ.Κ. Ευβοίας είχε διοργανώσει ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή ιστορικά και αρχαιολογικά συνέδρια του Νομού Ευβοίας (Αιδηψός. Απρίλιος 1997). Οι επιστημονικές εισηγήσεις του συγκεκριμένου συνεδρίου είχαν κάνει πάταγο.

Στη συνέχεια, ως Δήμαρχος Κηρέως εξέδωσε τον «Κηρέα της Εύβοιας. Ένας παράδεισος στη γειτονιά των Ελλήνων» μια μεγάλη έκδοση των Ευβοϊκών Εκδόσεων Κίνητρο, καρπός της προσωπικής μου έρευνας. Ένα βιβλίο 354 σελίδων μεγάλου σχήματος, που κυκλοφόρησε το 2001 σε 2.500 αντίτυπα, γνώρισε μόνο ευνοϊκά σχόλια από φίλους και εχθρούς και ήδη πρόκειται να επανακυκλοφορήσει γιατί εξαντλήθηκε. Αλήθεια ένα αντίτυπο από τα 2.500 και πλέον που κυκλοφόρησαν δεν έπεσε (έστω εντελώς τυχαία) στα χέρια κάποιου μέλους σας; Εκπλήσσομαι για έναν Σύλλογο Πολιτισμού του Κηρέα, να μην γνωρίζει τις εκδόσεις του Δήμου Κηρέα ή τουλάχιστον αυτές που αφορούν την περιοχή του!

Στο βιβλίο αυτό, καθώς και σε ένα πιο εστιασμένο ιστορικά, που επακολούθησε «Αγγελής Γωβιός. Επανάσταση στην Εύβοια» (Αλέξανδρου Καλέμη και Δημήτρη Αποστόλου) υπάρχουν όλες οι απαντήσεις στα ερωτήματά σας τα οποία ο νυν Δήμαρχος Κηρέως κ. Π. Ενωτιάδης, γνωρίζει καλά και για το λόγο αυτό δεν θα έπρεπε, τόσο αυτός, όσο και σύσσωμο το συμβούλιό του, να δεχθούν τις προτάσεις σας, μπροστά στον κίνδυνο της γραφικοποίησης ενός ιστορικού Δήμου. Βέβαια συνηθισμένη είναι η Ελλάδα από τέτοιου είδους γιορταστικά ρεζιλίκια, που δεν παραποιούν μόνο την ιστορία μας, αλλά μας εκθέτουν πολιτιστικά διεθνώς. Δεν είναι κρίμα όμως να συντελέσετε στη προσθήκη ενός ακόμη ατοπήματος και μάλιστα στον τόπο που τόσο αγαπάτε;

Αγαπητοί φίλοι ο χώρος δεν μου επιτρέπει να αναλωθώ σε ιστορικές αναφορές γεγονότων που δυστυχώς δεν έχουν δει εκτενώς το φως της «ιστορικής δημοσιότητας». Γεγονότων που έχουν περάσει στις «μικρές σελίδες» της ιστορίας μας γιατί πονάνε ιδιαίτερα. Και η ιστορία της Εύβοιας φίλοι μου πονάει πολύ. Για την ενημέρωσή σας πάντως αποφάσισα να δωρίσω στο σύλλογό σας τα δύο προαναφερθέντα βιβλία (στην σύνταξη των οποίων συμμετείχα). Σας παραπέμπω επίσης να εξετάσετε (αν κάποτε έχετε χρόνο) το τεράστιο έργο (24 πολυσέλιδοι τόμοι) των Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, που εξέδωσε προ δεκαετίας η Βουλή των Ελλήνων. Αν δεν το βρείτε σας προσκαλώ στο σπίτι μου στη Βόρεια Εύβοια να διαβάσουμε μαζί τα σημεία που σας ενδιαφέρουν. Εδώ θα διαβάσουμε και αντίγραφα επίσημων εγγράφων (Γ.Α.Κ.) που αφορούν την Εύβοια. Μετά τη συνάντησή μας σίγουρα θα αλλάξετε άποψη και θα αισθανθείτε ενοχές για τον καταλογισμό ιστορικής άγνοιας στους υπευθύνους του Δήμου σας, την στιγμή που η άγνοια βαρύνει το Σύλλογο σας.

Τελειώνοντας επιτρέψτε μου να σας επισημάνω και ένα λαθάκι που σίγουρα εκ παραδρομής σας ξέφυγε στον τίτλο του άρθρου σας «Να τιμηθεί η σφαγή του Μαντουδίου το 1823». Οι σφαγές δεν τιμώνται! (αλλοίμονο). Τιμάται η μνήμη των σφαγιασθέντων. Αρα λοιπόν ο τίτλος πρέπει να διορθωθεί σε «Να τιμηθεί η μνήμη των σφαγιασθέντων Μαντουδιανών το 1823» ή στο ιστορικά ορθότερο «Να τιμηθεί η μνήμη του αφανισμού της Βόρειας Εύβοιας το 1823», αφού το καλοκαίρι του 1823 με ευθύνη του Κωλλέτη αφανίστηκαν στην κυριολεξία από τις ορδές του Περκόφτσιαλη τα περισσότερα χωριά της Βόρειας Εύβοιας και σφαγιάστηκαν χιλιάδες αθώοι από τον Παγώντα μέχρι την Ιστιαία.

Πιστεύω πως η πολιτιστική ποιότητά σας, επιβάλει να προβείτε σε αποκατάσταση των λαθών του άρθρου σας, αφού πληροφορηθείτε κάποιες πτυχές της τότε ευβοϊκής ιστορίας μέσα πάντοτε από στοιχεία και όχι εικασίες και παραδόσεις. Προσωπικά είμαι στη διάθεσή σας να σας βοηθήσω. Τα τηλέφωνά μου και τα υπόλοιπα στοιχεία μου μπορείτε να τα πληροφορηθείτε τόσο από την εφημερίδα «Πανευβοϊκόν Βήμα» με τη οποία συνεργάζομαι, όσο από το διαδίκτυο ή τα βιβλία μου που κυκλοφορούν. Θα χαρώ να επικοινωνήσω μαζί σας".

Με όλη μου την εκτίμηση

Αλέξανδρος Καλέμης

Ερευνητής – συγγραφέας - εκδότης 

« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 25, 2009, 12:54:02 am από admin » Αναφορά στον συντονιστή   Καταγράφηκε
admin
Administrator
Hero Member

« Απάντηση #2 στις: Μαρτίου 24, 2009, 10:39:45 pm »

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως -Kireas.org

Μαντούδι  24/3/09

Αγαπητέ. κ. Καλέμη,

ΘΕΜΑ: απάντηση στη επιστολή του κ. κ.Α. Καλέμη

Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας  και την επιβεβαίωση των γεγονότων της περιόδου.  Ο kireas.org  είναι γνώστης της συνεισφοράς  σας στην καταγραφή της ιστορίας της περιοχής και τα βιβλία σας  έχουν συμπεριληφθεί στην βιβλιογραφία της  ιστοσελίδας μας.  Σας ζητούμε συγγνώμη για την αθώα, σας διαβεβαιώνουμε, παράληψη μας να αναφερθούμε στο έργο σας σαν  ιστορική πηγή της τραγικής σφαγης της Βόρειας Ευβοίας.   Χωρίς να αμφισβητούμε την αυθεντία σας επί του θέματος, η πρόταση μας στηρίχτηκε σε πρωτογενείς πηγές  όπως το βιβλίο του Ιωάννη  Α. Μαυρομμάτη που συμμετείχε  στον αγώνα του 1821 και ήταν  αυτόπτης μάρτυρας  πολλών γεγονότων ,  καθώς και τα βιβλία του κ. Δ. Κόκκινου και Κ.  Παπαρρηγόπουλου για το 1821. Όλα αυτά είναι διαθέσιμα στην εκτενή παρουσίαση της  πρόταση μας στην ιστοσελίδα μας (http://kireas.org/smf/index.php?topic=418.0) και για λόγους δημοσιογραφικής οικονομίας  δεν μπορούσαν  να συμπεριληφθούν στο δημοσίευμα.  Φυσικά η πρόταση  μας αποκτά μεγαλύτερη αξία   μετά την επιβεβαίωση σας ότι ο κ. Ενωτιάδης  έχει δείξει ενδιαφέρον για την ιστορία της περιοχής από το 1997. Χαιρόμαστε και παίρνουμε ελπίδες με τις διαβεβαιώσεις σας για το ιστορικό ενδιαφέρον του δημάρχου μας .  Δυστυχώς ομως από το 1997 λίγα έχουν γίνει για να τιμηθούν τόσο τα θύματα της σφαγής όσο και οι ήρωες που αντιστάθηκαν με αυτοθυσία στις στρατιές των Οθωμανών και των γενιτσάρων.  Από όσο γνωρίζουμε καμιά από τις 4 συγκεκριμένες  προτάσεις μας, εκτός ίσως της ιστορικής επιβεβαίωσης, δεν έχει υλοποιηθεί τόσο σε επίπεδο δήμου  Κηρέως όσο και σε επίπεδο Βόρειας Ευβοίας.   Οι περισσότεροι ντόπιοι αγνοούν αυτές τις πτυχές της ιστορίας  και  με έκπληξη διάβασαν τις προτάσεις μας.  Θα μας επιτρέψετε να διαφωνήσουμε μαζί σας ότι η μνημόνευση τέτοιων τραγικών ιστορικών γεγονότων όταν γίνεται σωστά  γραφικοποιεί ή  ρεζιλεύει κανένα.  Δεν μπορούμε να αντιληφτούμε με ποιο τρόπο θα μπορούσε;   Με αυτή την λογική δεν θα έπρεπε να έχουμε μνημεία και δρόμους  ή πλατείες αφιερωμένες σε ήρωες.  Ελπίζουμε ότι κάποτε θα γίνει κάτι σε δημοτικό ή δια-δημοτικό επίπεδο.  Φυσικά όσον αφορά τον τίτλο της πρόταση μας,  πολύ λίγοι θα μπορούσαν να τον ερμηνεύσουν σαν τιμή στους σφαγείς  και  όχι τους σφαγιασθέντες και θεωρούμε αυτή την κριτική σας άκαιρη φιλολογική  παρατήρηση, που δεν αλλοιώνει  την ουσία και το περιεχόμενο των προτάσεων μας .  Σας  ευχαριστούμε για την ανιδιοτελή  πρόσφορα των υπηρεσιών σας την οποία με χαρά αποδεχόμαστε και θα την χρησιμοποιήσουμε στο κοντινό μέλλον.

Με εκτίμηση

Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως -Kireas.org

« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 25, 2009, 12:18:38 am από admin » Αναφορά στον συντονιστή   Καταγράφηκε
Σελίδες: [1]   Πάνω
Αποστολή θέματος | Εκτύπωση
  Η Φωνή του Κηρεώτη ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΠροτάσεις σας που θέλετε να συζητηθούν στο Δημοτικό ΣυμβούλιοΘέμα: Να τιμηθεί η σφαγή του Μαντουδίου το 1823
Μεταπήδηση σε: