ΠΟΙΑ ΠΟΥΛΙΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

(1/2) > >>

admin:
ΠΟΙΑ ΠΟΥΛΙΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


κανε κλικ να δεις το περιεχόμενο

Συντάχθηκε απο τον/την Χρήστος Δάβαρης   

πηγή:http://kykladesnews.gr/perivallon/41-environmentcategory/58403-sos-122-.html


Η Ελλάδα, παρά τη μικρή της έκταση, διαθέτει μεγάλη ποικιλία πουλιών και συνολικά μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 442 είδη πολλα απο τα οποία ζουν στα νησιά και τις νησίδες του Αιγαίου.
Ο λόγος είναι η μεγάλη ποικιλία βιοτόπων -ακτές, υγρότοποι, αγροτικές περιοχές, δάση κ.ά.- οι περισσότεροι από τους οποίους εξακολουθούν να διατηρούν σε ικανοποιητικό βαθμό τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.Ωστόσο, τουλάχιστον 122 είδη πουλιών περιλαμβάνονται σε κάποια από τις κατηγορίες κινδύνου, όπως καταδεικνύουν στοιχεία που εδωσε στη δημοσιοτητα ο Σάββας Καζαντζίδης, αναπληρωτής ερευνητής στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όπως προκύπτει από το Κόκκινο Βιβλίο για τα Απειλούμενα Ζώα της Ελλάδας, τουλάχιστον 242 είδη πουλιών αναπαράγονται τακτικά στη χώρα μας, 76 έρχονται κατά το χειμώνα, 29 είναι παρόντα κατά τη μετανάστευση, ενώ ένα είναι εξαφανισμένο. Επίσης, έχουν καταγραφεί από μία μέχρι μερικές δεκάδες φορές, τουλάχιστον 91 ασιατικά ή βορειοευρωπαϊκά είδη, των οποίων η ζωογεωγραφική κατανομή φθάνει μέχρι τα βόρεια ή τα ανατολικά σύνορά μας, ενώ επιπλέον τρία είδη χαρακτηρίστηκαν "απροσδιόριστα".

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, τον τόπο που ζουν και τις συνήθειές τους, τα πουλιά χωρίστηκαν σε γενικότερες κατηγορίες, όχι με την αυστηρή ταξινομική έννοια, αλλά με ευρύτερα οικολογικά κριτήρια.

Τα θαλασσοπούλια, όπως οι μύχοι και οι υδροβάτες ή κυματοβάτες (πέντε είδη) ζουν στη θάλασσα και επισκέπτονται την ξηρά (κυρίως τις έρημες βραχονησίδες) μόνο για να γεννήσουν, κατά την άνοιξη.

Τα υδρόβια πουλιά, στα οποία περιλαμβάνονται οι πάπιες, οι χήνες, τα βουτηχτάρια και οι φαλαρίδες (51 είδη), είναι τα πιο κοινά είδη των υγροτόπων. Κοινό χαρακτηριστικό τους αποτελεί η νηκτική μεμβράνη στα δάκτυλα των ποδιών και ότι τα περισσότερα κατασκευάζουν τις φωλιές τους στην επιφάνεια του νερού (επιπλέουσες). Κάποια απ' αυτά πηγαίνουν σε γλυκά νερά, ενώ άλλα στις παράκτιες περιοχές. Ορισμένα τρέφονται με ζωικούς οργανισμούς (Ψαλίδες, Γκισάρια) ενώ άλλα αποκλειστικά με φυτικούς (κύκνοι, χήνες). Τα περισσότερα διαχειμάζουν στους ελληνικούς υγροτόπους, ενώ λίγα αναπαράγονται.

Τα παρυδάτια πουλιά (72 είδη) όπως οι ερωδιοί, οι σκαλίδρες, οι τρίγκες, οι σφυριχτές και οι τουρλίδες παρατηρούνται πάντα να ψάχνουν την τροφή τους στην άκρη του νερού των υγροτόπων. Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι κάνουν τη φωλιά τους δίπλα στο νερό και όχι πάνω σ' αυτό, όπως τα περισσότερα υδρόβια.

Η ποικιλομορφία σ' αυτά είναι πολύ μεγάλη. Κάποια έχουν υψηλά πόδια, ενώ άλλα μακρύ λαιμό και ράμφος, σε ορισμένα το ράμφος είναι κυρτό προς τα επάνω, ενώ σε άλλα προς τα κάτω. Σε κάποια είναι λεπτό, ενώ σε άλλα χοντρό. Το κάθε ένα απ' αυτά τα είδη εκμεταλλεύεται κάποια διαφορετική θέση του βιοτόπου, στον οποίο συμβιώνουν για εξεύρεση τροφής ή θέσης φωλεοποίησης, μειώνοντας έτσι τον ανταγωνισμό μεταξύ τους.

Τα αρπακτικά πουλιά (αετοί, γεράκια, κίρκοι) κατανέμονται σε όλες σχεδόν τις ζώνες, από τη θαλάσσια μέχρι την αλπική και σε όλους τους βιοτόπους (δάση, υγροτόπους, αγροτικές περιοχές ακόμη και αστικές).

Η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τα περισσότερα αρπακτικά στην Ευρώπη με 38 ημερόβια και εννέα νυκτόβια είδη. Ορισμένα ζουν στα βουνά και τρέφονται με νεκρά ζώα, συμβάλλοντας έτσι στην υγιεινή των περιοχών (γυπαετός, όρνιο, ασπροπάρης, μαυρόγυπας). Πολλά από τα ημερόβια αρπακτικά (π.χ. γερακίνες) τρέφονται με τρωκτικά, ρυθμίζοντας έτσι τον πληθυσμό τους, παράμετρος που βοηθά σημαντικά τους γεωργούς. Κάποια άλλα τρέφονται με έντομα, ενώ πολλά με μικρόπουλα. Ένα γεράκι που ζει στο Αιγαίο, ο μαυροπετρίτης, έχει προσαρμόσει έτσι τη ζωή του ώστε να γεννά κατά τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Αυτήν ακριβώς την περίοδο περνούν εκατομμύρια στρουθιόμορφα πουλιά κατά τη μετανάστευσή τους προς την Αφρική και μ' αυτά τρέφεται και μεγαλώνει τους νεοσσούς του.

Οι γλάροι και τα γλαρόνια (28 είδη) ζουν κυρίως στους υγροτόπους και τις ακτές. Τα περισσότερα είναι ψαροφάγα, ενώ κάποιοι γλάροι είναι παμφάγοι και μπορεί κάποιος να τους δει τόσο σε ακτές όσο και μακριά απ' αυτές- π.χ. σε σκουπιδότοπους (Ασημόγλαρος). Αντίθετα, οι μαυροκέφαλοι γλάροι τρέφονται με έντομα ή γαστερόποδα, που βρίσκουν σε καλλιέργειες.

Τα στρουθιόμορφα πουλιά είναι τα πολυπληθέστερα (176 είδη). Πολλά απ' αυτά είναι εξειδικευμένα σε κάποιους πολύ συγκεκριμένους βιοτόπους. Έτσι, υπάρχουν τα δασικά είδη, τα υγροτοπικά, αυτά που ζουν στα αλπικά λιβάδια, αυτά που ζουν σε αστικές ή αγροτικές περιοχές. Η εξειδίκευση ορισμένων ειδών είναι ακόμη μεγαλύτερη. Κάποια είδη ζουν μόνο στους καλαμώνες των υγροτόπων (καλαμοποταμίδα, βουρλοποταμίδα), κάποια άλλα μόνο στον κορμό ορισμένων δένδρων, σε πυκνά δάση (δενδροβάτες, τσοπανάκοι), ενώ άλλα μόνο σε πυκνούς θάμνους (τρυποφράκτες, φυλλοσκόποι). Η ποικιλομορφία επεκτείνεται και στη διατροφή τους. Κάποια τρώνε σπόρους, άλλα τρώνε έντομα (κεφαλάδες, χελιδόνια), ενώ ορισμένα είναι παμφάγα (κορακοειδή).

Τέλος, υπάρχουν κάποια είδη που δεν εντάχθηκαν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, όπως διάφορα σκαλιστικά είδη, οι φασιανοί, τα περιστερόμορφα και οι σταχτάρες (συνολικά 59 είδη), που ζουν σε διάφορα περιβάλλοντα και εκμεταλλεύονται τις επικρατούσες συνθήκες, έχοντας αναπτύξει συγκεκριμένες σωματικές προσαρμογές και συμπεριφορά.

Απειλούνται τα πουλιά; Όπως αναφέρει ο κ. Καζαντζίδης, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας, τουλάχιστον 122 είδη πουλιών περιλαμβάνονται σε κάποια από τις κατηγορίες κινδύνου.

Πριν από 20 χρόνια, στην πρώτη έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου, ο αριθμός αυτός ήταν 100. Ωστόσο, η εντατικοποίηση της γεωργίας, με τις εκτεταμένες μονοκαλλιέργειες και την αλόγιστη χρήση γεωργικών φαρμάκων, είχε σοβαρές επιπτώσεις στους πληθυσμούς πολλών ειδών που ζουν σε αγροτικά οικοσυστήματα. Στα δάση, οι πληθυσμοί ορισμένων ειδών φθίνουν και η κατανομή τους περιορίζεται εξαιτίας του κατακερματισμού των δασών, των συνεχών πυρκαγιών, αλλά και της διαχείρισης που συχνά παραβλέπει τις αρχές της αειφορίας. Η καταστροφή και η ρύπανση των υγροτόπων, κυρίως από υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων, επηρεάζει τους πληθυσμούς παρυδάτιων και υδρόβιων πουλιών. Επίσης, η όχληση, ιδιαίτερα στους μικρούς υγροτόπους, τους αποκλείει από πολλά είδη πουλιών, ενώ και το παράνομο εμπόριο, μαζί με το παράνομο κυνήγι βρίσκονται υψηλά στον κατάλογο των απειλών των πληθυσμών των πουλιών.

Όσον αφορά την προστασία των πουλιών, η κυριότερη νομοθεσία είναι η Κοινοτική Οδηγία 79/409 (για την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους), όπως αυτή μεταφέρθηκε στην ελληνική νομοθεσία (ΦΕΚ 1495/6-9-2010). Επίσης, υπάρχει η νομοθεσία για τις Ζώνες Ειδικής Προστασίας και σύντομα αναμένεται η ρύθμιση για τη βιοποικιλότητα. Η εφαρμογή τους θα συμβάλλει κατά πολύ στην προστασία των πουλιών. Όμως, το νομικό πλέγμα για την προστασία των πουλιών, όπως και της βιοποικιλότητας γενικότερα, πρέπει να συμπληρωθεί με δράσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ώστε να είναι αποτελεσματικό.

Επιστημονικοί, ερευνητικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν σημαντικό ρόλο και μοναδική ευκαιρία για έρευνα και συμμετοχή σε δράση, τονίζει ο κ. Καζαντζίδης.

Βιοποικιλότητα

Ο όρος βιοποικιλότητα ή βιολογική ποικιλότητα αναφέρεται στην ποικιλία των ζωντανών οργανισμών στη Γη και των σχέσεων που αναπτύσσονται μεταξύ τους. Περιλαμβάνει διάφορα επίπεδα που το ένα συνδέεται με το άλλο. Το πρώτο επίπεδο είναι η γενετική ποικιλότητα. Το επόμενο είναι της ποικιλότητας των βιολογικών ειδών και ακολουθούν αυτό της ποικιλίας των οικοσυστημάτων και των τοπίων.

Η βιοποικιλότητα, επισημαίνει ο κ. Καζαντζίδης, τα τελευταία χρόνια απειλείται όλο και περισσότερο. Ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών έχει αυξηθεί όσο ποτέ άλλοτε. Σύμφωνα με μια εκτίμηση, τουλάχιστον 40.000 είδη απειλούνται με εξαφάνιση παγκοσμίως. Τα οικοσυστήματα συρρικνώνονται, ενώ η ποιότητά τους υποβαθμίζεται.

Οι λόγοι είναι πολλοί, οι περισσότεροι όμως σχετίζονται με τις οικονομικές δραστηριότητες του ανθρώπου. Η συνέπεια είναι ότι υποβαθμίζονται οι λειτουργίες των οικοσυστημάτων, που παρέχουν στον άνθρωπο τα απαραίτητα για τη διαβίωσή του και φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο να διατηρήσουν το ανθρώπινο είδος στις επόμενες γενιές, αν δεν αλλάξει κάτι.

Από πολλές απόψεις, η βιοποικιλότητα είναι περισσότερο κατανοητή, κοιτώντας τα πουλιά, τα οποία αποτελούν από τους πλέον εντυπωσιακούς οργανισμούς, τουλάχιστον στα μάτια του ανθρώπου. Έχουν καταφέρει να εποικίσουν τις περισσότερες ηπείρους και σχεδόν όλα τα ενδιαιτήματα και τους τύπους βιοτόπων. Η ικανότητά τους να πετούν τα έκαναν αξιοπρόσεχτα και γι' αυτό ίσως είναι τα πλέον μελετημένα είδη της πανίδας, παρά το γεγονός ότι δεν είναι από τις πιο ποικίλες κλάσεις. Αριθμούν περίπου 10.000 είδη, ενώ, για παράδειγμα, τα έντομα έχουν τουλάχιστον 750.000. Τα περισσότερα από τα είδη των πουλιών κατανέμονται στους τροπικούς και όσο απομακρυνόμαστε προς τους πόλους, η ποικιλότητα μειώνεται.

admin:
Ειδή ποΥλιων ποΥ Εντασσονται σΕ κατήγορια
κινδΥνοΥ
Francolinus francolinus (Linnaeus, 1766)
Φραγκολίνος, Black Francoli

■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τοπικά Εκλιπόν RE
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος LCAnser erythropus (Linnaeus, 1758)
Νανόχηνα, Lesser White-fronted Goose
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κρισίμως Kινδυνεύον CR [C2a(i,ii), D, E]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Τρωτό VU / ευρώπη: Κινδυνεύον ΕΝ
Anser anser Linnaeus, 1758
Σταχτόχηνα, Greylag Goose
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κρισίμως Κινδυνεύον CR [D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Mειωμένου Κινδύνου L
Mergus merganser Linnaeus, 1758
Χηνοπρίστης, Goosander
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κρισίμως Κινδυνεύον CR [D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος L


Phasianus colchicus Linnaeus, 1758
Φασιανός, Black-necked Pheasant
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κρισίμως Κινδυνεύον CR [A2cde, C2a(ii)]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος LPlegadis falcinellus (Linnaeus, 1766)
Χαλκόκοτα, Glossy Ibis
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κρισίμως Κινδυνεύον CR [A2ac]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος L

Milvus migrans (Boddaert, 1783)
Τσίφτης, Black Kite
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κρισίμως Κινδυνεύον CR [D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Τρωτό VU
Haliaeetus albicilla (Linnaeus, 1758)
Θαλασσαετός, White-tailed Eagle
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κρισίμως Κινδυνεύον CR [D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος LCGypaetus barbatus (Linnaeus, 1758)
Γυπαετός, Bearded Vulture
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κρισίμως Κινδυνεύον CR                       
                                       [A2ac+3ac, C1+2a(i,ii), D]
■ Κατηγορία κινδύνου στην ευρώπη: Τρωτό VUNeophron percnopterus (Linnaeus, 1758)
Ασπροπάρης, Egyptian Vulture
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κρισίμως Κινδυνεύον CR [A2ac, C1]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Κινδυνεύον E


Circus pygargus (Linnaeus, 1758)
Λιβαδόκιρκος, Montagu's Harrier
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κρισίμως Κινδυνεύον CR [D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος LC
Aquila heliaca Savigny, 1809
Βασιλαετός, Imperial Eagle
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κρισίμως Κινδυνεύον [A2ac, C1+2a(ii), D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Τρωτό VUFalco cherrug J.E. Gray, 1834
Στεπογέρακο, Saker Falcon
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κρισίμως Κινδυνεύον CR [D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Κινδυνεύον ΕΝ, Ευρώπη: E

admin:


Tetrax tetrax (Linnaeus, 1758)
Χαμωτίδα, Little Bustard
Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κρισίμως Κινδυνεύον: CR [D]
Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Σχεδόν απειλούμενο ΝΤ / ευρώπη: Τρωτό VU

Numenius tenuirostris Vieillot, 1817
Λεπτομύτα, Slender-billed Curlew
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κρισίμως Κινδυνεύον CR                 
                                       [B1ab(i,ii,iii,iv,v), C2a(i,ii), D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Κρισίμως Κινδυνεύον C

Oxyura leucocephala (Scopoli, 1769)
Κεφαλούδι, White-headed Duck
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κινδυνεύον ΕΝ [B1ab(i,ii,iii,iv)+2ab(i,ii,iii,iv)]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Κινδυνεύον ΕΝ / ευρώπη: Τρωτό VU

Perdix perdix Linnaeus, 1758
Καμπίσια πέρδικα, Grey Partridge
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κινδυνεύον EN [A2cd]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Mειωμένου κινδύνου LC / ευρώπη: Τρωτό VU
Botaurus stellaris (Linnaeus, 1758)
Ήταυρος, Great Bittern
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κινδυνεύον EN [B2ab(i,iii,iv), D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος LC

Ardea purpurea Linnaeus, 1766
Πορφυροτσικνιάς, Purple Heron
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κινδυνεύον EN [A2cd]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος L

Ciconia nigra (Linnaeus, 1758)
Μαυροπελαργός, Black Stork
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κινδυνεύον ΕΝ [D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος L


Aegypius monachus (Linnaeus, 1766)
Μαυρόγυπας, Black Vulture
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Kινδυνεύον EN [D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Σχεδόν απειλούμενο NAquila pomarina C.L. Brehm, 1831
Κραυγαετός, Lesser Spotted Eagle
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κινδυνεύον EN [D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος L

Aquila clanga Pallas, 1811
Στικταετός, Greater Spotted Eagle
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κινδυνεύον EN [D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Τρωτό VU / ευρώπη: Κινδυνεύον EN

Aquila chrysaetos (Linnaeus, 1758)
Χρυσαετός, Golden Eagle
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κινδυνεύον EN [C1, D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος L
Hieraaetus pennatus (Gmelin, 1788)
Γερακαετός, Booted Eagle
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κινδυνεύον EN [D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος L
Falco biarmicus Temminck, 1825
Χρυσογέρακο, Lanner Falcon
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κινδυνεύον EN [D]
■ Κατηγορία κινδύνου στην ευρώπη: Τρωτό V

admin:

Larus melanocephalus Temminck, 1820
Μαυροκέφαλος Γλάρος, Mediterranean Gull
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κινδυνεύον ΕΝ [A2ac,B2ab(i,ii)c(iv)]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος LC
Chlidonias hybrida (Pallas, 1811)
Μουστακογλάρονο, Whiskered Tern
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κινδυνεύον ΕN [A2ac, D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος L

Chlidonias niger (Linnaeus, 1758)
Μαυρογλάρονο, Black Tern
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κινδυνεύον EN [A2ac, B2ab(ii,iii,iv,v), D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος LC

Sitta krueperi Pelzeln, 1863
Πευκοτσοπανάκος, Krüper's Nuthatch
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κινδυνεύον EN [B2ac(ii,iii,iv)]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Σχεδόν απειλούμενο NT

Pyrrhocorax pyrrhocorax (Linnaeus, 1758)
Κοκκινοκαλιακούδα, Red-billed Chough
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κινδυνεύον ΕΝ [A2ac, C1]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος L

Emberiza cineracea C.L. Brehm, 1855
Σμυρνοτσίχλονο, Cinereous Bunting
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Κινδυνεύον EN [D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Σχεδόν απειλούμενο Ν
Cygnus columbianus (Ord, 1815)
Νανόκυκνος, Tundra Swan
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [B2ac(iv)]
■ Κατηγορία κινδύνου στην ευρώπη: Τρωτό VU

Branta ruficollis (Pallas, 1769)
Κοκκινόχηνα, Red-breasted Goose
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [B2ac(iv)]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Κινδυνεύον ΕΝ / ευρώπη: Τρωτό VU

Tadorna ferruginea (Pallas, 1764)
Καστανόπαπια, Ruddy Shelduck
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [D1]
■ Κατηγορία κινδύνου στην ευρώπη: Τρωτό V

Tadorna tadorna (Linnaeus, 1758)
Βαρβάρα, Shelduck
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [D1]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος LC


Anas strepera Linnaeus, 1758
Καπακλής, Gadwall
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [B2ab(ii,iii,iv), D1]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος L

Anas querquedula Linnaeus, 1758
Σαρσέλα, Garganey
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [B2ab(ii,iii,iv), D1]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος LC
Aythya nyroca (GüldenstŠdt, 1770)
Βαλτόπαπια, Ferruginous Duck
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [D1]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Σχεδόν απειλούμενο ΝΤ / ευρώπη: Τρωτό V


Tetrao urogallus Linnaeus, 1758
Αγριόκουρκος, Capercaillie
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [D1+2]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος LCAlectoris graeca (Meisner, 1804)
Πετροπέρδικα, Rock Partridge
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [A2cde]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος LC

Pelecanus onocrotalus Linnaeus, 1758
Ροδοπελεκάνος, White Pelican
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [D1+2]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος L

admin:


Pelecanus crispus Bruch, 1832
Αργυροπελεκάνος, Dalmatian Pelican
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [D2]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Τρωτό VU

Ardeola ralloides (Scopoli, 1769)
Κρυπτοτσικνιάς, Squacco Heron
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [C1; D1]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος L
Ardea alba Linnaeus, 1758
Αργυροτσικνιάς, Great White Egret
ςυνώνυμο: Egreta alba (Linnaeus, 1758), Casmerodius albus (Linnaeus, 1758)
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [B2ab(i,iii,iv), D]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος LC

Ciconia ciconia (Linnaeus, 1758 )
Λευκός Πελαργός, White Stork
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [C1]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος L
Platalea leucorodia Linnaeus, 1758
Χουλιαρομύτα, Spoonbill
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό: VU [D1]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος LC


Gyps fulvus (Hablizl, 1783)
Όρνιο, Griffon Vulture
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [D1].
Οι πληθυσμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας και των Κυκλάδων θεωρούνται Κρισίμως
Κινδυνεύοντες CR [C1]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος L
Circus aeruginosus (Linnaeus, 1758)
Καλαμόκιρκος, Marsh Harrier
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [D1]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος L

Buteo rufinus (Cretzchmar, 1829)
Αετογερακίνα, Long-legged Buzzard
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [D1]
■ Κατηγορία κινδύνου στην ευρώπη: Τρωτό VU
Hieraaetus fasciatus (Vieillot, 1822)
Σπιζαετός, Bonelli's Eagle
Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [D1]
Κατηγορία κινδύνου στην ευρώπη: Κινδυνεύον Ε

Falco naumanni Fleischer, 1818
Κιρκινέζι, Lesser Kestrel
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [C1]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Τρωτό VU
Recurvirostra avosetta Linnaeus, 1758
Αβοκέτα, Pied Avocet
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [A2ac]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος LC
Glareola pratincola (Linnaeus, 1766)
Νεροχελίδονο, Collared Pratincole
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [A2ac]
■ Κατηγορία κινδύνου διεθνής: Μειωμένου ενδιαφέροντος L

Hoplopterus spinosus (Linnaeus, 1758)
Aγκαθοκαλημάνα, Spur-winged Plover
■ Κατηγορία κινδύνου στην ελλάδα: Τρωτό VU [D1+2]
■ Κατηγορία κινδύνου στην ευρώπη: Τρωτό VU

Πλοήγηση

[0] Λίστα μηνυμάτων

[#] Επόμενη σελίδα