Ομάδες εθελοντών

Γιατί θέλουμε εθελοντικές ομάδες;

Το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο του Αντώνη Μανιτάκη στην Ελευθεροτυπία αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανάγκη για εθελοντική προσφορά

"Αντίκρισα τα έντρομα, τα αποσβολωμένα βλέμματα των χωριανών και άκουσα τις κραυγές απόγνωσης και αναθεματισμού του κράτους και των δημοσίων υπηρεσιών του. Έζησα την ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα του κράτους και ταυτόχρονα την απόλυτη εξάρτηση της επιβίωσης και της σωτηρίας των κατοίκων από τον κρατικό μηχανισμό, που μόλις αναθεμάτιζαν........

Διότι τι άλλο παρά αποξένωση από τη φύση και αδιαφορία για το δάσος δηλώνει αυτή η απόλυτη εξάρτηση της σωτηρίας του περιβάλλοντος από τις κατασβεστικές ικανότητες του απόμακρου κράτους; Γιατί απορούμε για το μέγεθος της καταστροφής, όταν βλέπουμε ότι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, δασαρχείο, τοπικές αρχές και κάτοικοι αδιαφορούν όλον το χρόνο για τους κινδύνους που εγκυμονούν στις δασωθείσες περιοχές και στα δάση τα σκουπίδια, τα ξερά και άκοπα χόρτα, τα απορρίμματα, η απουσία αντιπυρικών ζωνών και ή έλλειψη γενικά φροντίδας για τον καθαρισμό τους;
Είναι αργά, πολύ αργά, όταν φουντώσει η πυρκαγιά στο δάσος. Δεν μας σώζουν ούτε χίλια ούτε άλλα τόσα υδροφόρα αεροπλάνα. Αντί να αναζητάμε ευθύνες και φταίχτες εκ των υστέρων και να οδυρόμαστε για την καταστροφή, καλύτερα θα ήταν να διερωτόμαστε όχι γιατί δεν έσβησε, αλλά γιατί άναψε και γιατί δεν την προλάβαμε. Η πρόληψη προέχει της καταστολής.
Απ' όλην αυτή την τρομακτική εμπειρία που έζησα θα σταθώ σε πέντε μόνον πικρές διαπιστώσεις.

Στην παράλυση της τοπικής κοινωνίας και στην απουσία κάθε συλλογικής αυτενέργειας. Τη μεγαλύτερη απογοήτευση την ένιωσα, όταν διαπίστωσα την αδρανοποίηση, τη συλλογική αποδιοργάνωση, τη διάλυση της κοινότητας ως οργανωμένης ενότητας. Νέοι και μεσήλικες έτρεχαν μεν ακατάπαυστα, με πραγματική αυτοθυσία εδώ και εκεί, με κλαριά στα χέρια, με αγροτικά εργαλεία, χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα, να διασώσουν κάποιο σπίτι ή να προλάβουν να καταστείλουν τη φωτιά από τις αυλές.
Ολοι όμως είχαν εναποθέσει, τελικά, τις ελπίδες τους στον ουρανό, στη φορά του ανέμου και στα υδροφόρα αεροπλάνα. Αυτά έσωσαν, είναι αλήθεια, την επομένη τον οικισμό του χωριού από την ολοκληρωτική καταστροφή, αυτά, με την αποφασιστική συνδρομή των νέων του χωριού. Οι άλλοι κοιτάζαμε τη φωτιά παθητικά και τη χαζεύαμε, όπως χαζεύουμε τα τηλεοπτικά θεάματα. Αιχμάλωτοι της κοινωνίας του θεάματος. Παθητικοί θεατές της ζωής μας και των δεινών μας, χωρίς ίχνος προσωπικής αυτενέργειας. Καταναλωτές θεαμάτων.
Η πλήρης αποκοπή από την παράδοση και τις παραδοσιακές μεθόδους αντιμετώπισης της φωτιάς. Διότι πυρκαγιές υπήρχαν βέβαια και τότε, μόνο που αντιμετωπίζονταν πιο έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά, αν και με απαρχαιωμένα μέσα.
Η διήγηση του γείτονά μου, καταπονημένου αγρότη, είναι αποκαλυπτική και εξόχως διδακτική, πιστεύω. Το χωριό τα καλοκαίρια ήταν διαρκώς σε επαγρύπνηση. Φύλαγαν εξάλλου νύχτα μέρα ο αγρονόμος και ο δασονόμος.
Όλοι προσέφεραν υποχρεωτικά στην κοινότητα πέντε μεροκάματα. Καθάριζαν και έκοβαν τα χόρτα πριν ξεραθούν και πήγαιναν στα κτήματά τους και στο δάσος για να κόψουν, οργανωμένα, κλαδιά και ξύλα για το χειμώνα. Δεν άφηναν ξερά χόρτα στον κήπο τους άκοπα, όποιος τα άφηνε πλήρωνε πρόστιμο.
Μόνον αν οι ίδιοι οι κάτοικοι, μόνον αν οι τοπικές κοινωνίες επανιδιοποιηθούν τον ζωτικό τους χώρο και τον δουν όχι ως υπεραξία οικοδομήσιμη αλλά ως πηγή ζωής και άνετου βιοπορισμού μπορεί να ελπίζουμε στη σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος. Μόνον όταν αναλάβουν οι ίδιοι οι κάτοικοι, σε συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές και τις δημόσιες υπηρεσίες, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δουν ως αυτοπροστασία τους, είναι δυνατόν να περάσουμε από την καταστολή στην πρόληψη.

Μόνον με τη συλλογική αυτοπροστασία και αυτενέργεια των τοπικών κοινωνιών μπορεί κάτι να γίνει....".

το πλήρες κείμενο του ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΝΙΤΑΚΗ καθηγητή ΑΠΘ .

 

Ρόλοι και Δράσεις των Ομάδων Δασοπροστασίας

Οι εθελοντικές ομάδες μπορούν να αναλάβουν μια πληθώρα από σημαντικούς ρόλους και είναι φυσικά επιλογή των οργανώσεων για το εύρος του έργου που θέλουν να προσφέρουν . Αξιοθαύμαστο παράδειγμα είναι οι "Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπροστασίας και Διάσωσης" των Ψαχνών που αποτελείται από παιδιά 16-25 ετών και κύριο σκοπό έχει:
(1) τη δασοπροστασία, δηλαδή δεντροφυτεύσεις αποψιλωμένων και καμένων περιοχών, καθαρισμό των παράνομων σκουπιδότοπων στο δάσος,
(2) περιπολίες για την προστασία του δάσους από την παράνομη υλοτομία,
(3) βοήθεια για την κατάσβεση πυρκαγιών και
(4) τη προσφορά βοήθειας σε άτομα που μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο μέσα στο δάσος. 
Το Μάη του 2007 ο Υπουργός Εσωτερικών βράβευσε αυτή την ομάδα για την συνεισφορά της

Εθελοντές εν δράσει (βίντεο)


Κανόνες εμπλοκής των εθελοντών

Σύμφωνα με την φετινή εγκύκλιο τής Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προβλέπονται τα παρακάτω για τις εθελοντικές οργανώσεις δασοπροστασίας.

Επιτήρηση και επισήμανση Πυρκαγιών

1. Οι
δράσεις που αφορούν τη συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων στην επιτήρηση των δασών για επισήμανση πυρκαγιών, προσδιορίζονται σε συνεδριάσεις των Συντονιστικών Νομαρχιακών Οργάνων (ΣΝΟ) στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

2. Οι δράσεις αυτές καθορίζονται από το Πυροσβεστικό Σώμα και γίνονται για λόγους υποστήριξης του έργου του.

3. Οι Διοικητές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των Νομών πρέπει να υποβάλουν στο Γραφείο του Νομάρχη πρόταση ανά ΟΤΑ, για δράσεις σχετικές με τη συμπληρωματική επιτήρηση των δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου με στόχο την άμεση αναγγελία πυρκαγιάς.

4.
Τις δράσεις αυτές μπορούν να αναλάβουν διάφοροι φορείς, ή οι ενταγμένες στο ΣΝΟ από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Νομό.

Δράσεις Πολιτικής προστασίας (πυρόσβεση, κλπ)

1. Οι εθελοντικές οργανώσεις πρέπει είναι ενταγμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για να μπορούν να αναλαμβάνουν δράσεις πολιτικής προστασίας προς υποβοήθηση του έργου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των ΟΤΑ.

2.
Οι χώροι δράσης των ομάδων καθορίζονται στην απόφαση ένταξής τους και οι δράσεις που αναλαμβάνουν πρέπει να αποτελούν μέρος των επιχειρησιακών αναγκών που καθορίζονται μέσα από τα
Συντονιστικά Νομαρχιακά Όργανα (ΣΝΟ) ή τα Συντονιστικά Τοπικά Όργανα (ΣΤΟ)
.  

Γίνε μέλος σε μια από τις υπάρχουσες  τοπικές ομάδας δασοπροστασίας

Επικοινώνησε με την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία εδώ για να ενημερωθείς ποιες εθελοντικές ομάδες ενεργοποιούνται στην περιοχή σου οπού μπορείς να ενταχθείς σαν εθελοντής.


Στο δήμο Κηρέως υπάρχουν οι παρακάτω οργανώσεις δασοπροστασίας:

Σύλλογος εθελοντών πυροπροστασίας Προκοπίου και ο

 Σύλλογος εθελοντών πυροπροστασίας Πηλίου

περισσότερες πληροφορίες

Δημιούργησε μια νέα τοπική ομάδα

Διαφορετικά δημιούργησε μια νέα ομάδα στο δημοτικό σου διαμέρισμα επικοινώνησε με το δήμο Κηρέως  που μαζεύει ονόματα εθελοντών στο 2227350200 η άφησε το όνομα σου και την πρόσκληση προς πιθανά μέλη για την δημιουργία νέας εθελοντικής ομάδας στην ιστοσελίδα μας


Πληροφορίες για δημιουργία νέων εθελοντικών οργανώσεων

Τι χρειάζεται;


1.
Είκοσι (20) μέλη.
2. Εγγραφή στο ειδικό δημόσιο βιβλίο συλλογών που τηρείται στο πρωτοδικείο της έδρας του συλλόγου (μετά από αίτηση της διοίκησης του συλλόγου)
3.Στην αίτηση επισυνάπτονται η συστατική πράξη, τα ονόματα των μελών της διοίκησης και το καταστατικό με τις υπογραφές των μελών και με χρονολογία

4.
Το καταστατικό, για να είναι έγκυρο, πρέπει να καθορίζει:
(1) το σκοπό, για την επωνυμία και την έδρα του συλλογου.
(2) τους όρους της εισόδου, της αποχώρησης και της αποβολής των  μελών, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.
(3) τους πόρους του συλλόγου.
(4) τον τρόπο της δικαστικής και της εξώδικης αντιπροσώπευσης συλλογου
(5) τα όργανα της διοίκησης του σωματείου, καθώς και τους όρους με τους οποίους καταρτίζεται και λειτουργεί η διοίκηση και παύονται τα όργανά της.
(6) τους όρους με τους οποίους συγκαλείται, συνεδριάζει και αποφασίζει η συνέλευση των μελών.
(7) τους όρους για την τροποποίηση του καταστατικού.
(8) τους όρους για τη διάλυση του συλλόγου.

5. Όταν το πρωτοδικείο δέχτει την αίτηση διατάζει: 1. να δημοσιευτεί στον τύπο περίληψη του καταστατικού με τα ουσιώδη στοιχεία του. 2. να εγγραφεί το σωματείο στο βιβλίο των σωματείων. Η εγγραφή αυτή περιλαμβάνει το όνομα και την έδρα του σωματείου, τη χρονολογία του καταστατικού, τα μέλη της διοίκησης και του όρους που την περιορίζουν. Το καταστατικό βεβαιώνεται από τον πρόεδρο του δικαστηρίου και κατατίθεται στο αρχείο του
6. Ο σύλλογος αποκτά προσωπικότητα από τη στιγμή που θα εγγραφεί στο βιβλίο. Η εγγραφή γίνεται μόλις η απόφαση που τη διατάζει γίνει τελεσίδικη.
 

Υπόδειγμα καταστατικού συλλόγου δασοπροστασίας

Υπόδειγμα αίτησης αναγνώρισης ίδρυσης σωματείουΤι χρειάζεται για
την ένταξη του συλλόγου στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (απαραίτητη για να αναλάβει δράσεις πυροσβέσεις και καλύτερο συντονισμό):

1. αίτηση καταγραφής

2. τα παρακάτω έγγραφα:

α. Επικυρωμένο καταστατικό
β. Απολογιστική έκθεση δράσης τα τελευταία χρόνια
γ. Λίστα ενεργών μελών με πλήρη στοιχεία
δ. Βεβαιώσεις από φορείς για την δραστηριότητα της Οργάνωσης.
ε. Δημοσιεύματα στον τύπο καθώς και φωτογραφίες από δραστηριότητες της Οργάνωσης  

Περισσότερες πληροφορίες για καταγραφή στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,

Εκπαίδευση Εθελοντών

Το Πυροσβεστικό Σώμα Ευβοίας δεσμεύτηκε να  προσφέρει εκπαίδευση στου εθελοντές του Δήμου Κήρέως (18/4/2008)

Ενδιαφέρουσες ομάδες δασοπροστασίας

Ομιλος Φίλων του Δάσους
ΕΕΠΑ (Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστών Αττικής)
Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας - Πυρόσβεσης Δήμου Βύρωνα
Εθελοντές Δασοπροστασίας Μεσσηνίας (Ε.ΔΑΣ.ΜΕ.)

Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Νομού Λέσβου (Σ.Ε.ΠΥ.ΝΟ.Λ.)
Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Καισαριανής
Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Κεφαλονιάς
Εθελοντές πολιτικής προστασίας Νέας Φιλαδέλφειας
Ευρωπαικό Forum Εθελοντικών Οργανώσεων

Όλοι Μαζί

 

Νομοθεσία

Οργάνωση του Συστήματος Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας. (κοίτα κριτήρια του άρθρο 14, Ν.3013/2002).

Καθιέρωση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη και άλλες διατάξεις Ν. 1951/1991

Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων Π.Δ 32/1992

Καθορισμός των βασικών φορητών μέσων πυρόσβεσης, των εθελοντικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων 8281/Φ.101.4/17 4-1995


 

Χρήσιμες Πληροφορίες και Συμβουλές

Η Αντιμετώπιση Των Δασικών Πυρκαγιών, ΓΓΠΠ

Ο Κίνδυνος Πυρκαγιας,ΓΓΠΠ

Μετρα Προστασίας Κτισμάτων Από Τις Δασικές Πυρκαγιές, ΓΓΠΠ

Ξέρεις πώς να προστατευτείς; Οδηγίες αυτοπροστασίας από καταστροφές ,  ΓΓΠΠ 

Ας συνεργαστούμε για να προστατευτούμε - Δασικές Πυρκαγιές
 ΓΓΠΠ

Πρόληψη από Δασικές Πυρκαγιές - Καθάρισμα Κήπων  ΓΓΠΠ

Πυρκαγιές (video). ( (DivX και BsPlayer)
 ΓΓΠΠ

Τι να κάνετε αν εμπλακείτε σε συμβάν εκτάκτου ανάγκης (Fireman)

Slides Πυρκαγιές - Γενικά στοιχεία και Επιβίωση (Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης)

Slides - Δασοπυρόσβεση (Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης)

Δασοπυρόσβεση - Δασοπροστασία (Ομάδας Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Εκάλης)

Οδηγίες για στρατηγικές δράσεις σε δασικές πυρκαγιές,
FAO

Εγχειρίδιο για διαχείριση πυρκαγιων  Heikkilä, T.V., Grönqvist, R. and Jurvelius, M. (2007) FAO

Fire Management Today. Περιοδικό γύρω από το θέμα με πολλά ενδιαφέροντα αρθρα

Living with fire Διαδραστικό βιντεοπαιχνίδι για παιδιά (Στα Αγγλικά)

Διαχείριση Πυρκαγιών, Διεθνής αξιολόγηση, FAO 2006 

Αντιπυρική προστασία

>> Στρατηγικός σχεδιασμός σε εθνικό επίπεδο

>> Διαθέσιμοι πόροι και μέσα

>> Προβλήματα εφαρμογής σχεδιασμού

>> Σχεδιασμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

>> Σχεδιασμός σε επίπεδο δήμων. Υποχρεώσεις και ρόλοι των δήμων

>> Χρήσιμες πληροφορίες για προστασία από πυρκαγιές,  πρόληψη και κατάσβεση

>> Νέες τεχνολογίες ανίχνευσης και κατάσβεσης

>> Πως μπορείς να βοηθήσεις; 

Δεν θα  σηκώσουμε τα χέρια ψηλά φέτος

Θα είμαστε προετοιμασμένοι 

 


 

 
web analytics hit counter
Powered by web analytics company .